‘Weg van Klassiek 2017’, muziek en landschap in GALMAARDEN, HERNE en ST-PIETERS-KAPELLE

C21

‘Weg van Klassiek 2017’, muziek en landschap in GALMAARDEN, HERNE en ST-PIETERS-KAPELLE

Aankondiging
‘Weg van Klassiek 2017’, muziek en landschap in GALMAARDEN, HERNE en ST-PIETERS-KAPELLE
 

De werkgroep ‘Klassiek in de regio Pajottenland-Zennevallei’ wil de klassieke muziek in de regio een extra dynamiek bezorgen.  De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Cultuur- en Gemeenschapscentra Vlabra’ccent regio Pajottenland-Zennevallei, Kasteel van Gaasbeek, vzw Servais (Halle), Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw.

Weg van Klassiek 2017 speelt zich af in een mistig tussengebied. Vanuit de nevelen in de Markvallei duikt plots opnieuw een herder op. Hij is 70 jaar afwezig geweest, maar nu baant de Herder van het Pajottenland zich een weg langs het Markpad. Met zachte maar kordate herdershand leidt hij jou en z’n kudde langs grensland in tijd en ruimte. Vanzelf leren we zorgzamer omgaan met landschap, natuur en elkaar.
Op een andere maar gelijkaardige manier tast cellist Benjamin Glorieux de grenzen af tussen muziekstijlen, op bijzondere concertlocaties. Zijn markante klanken vullen de vallei als nevelslierten. Doe bij voorkeur drie dagen mee met de wandelingen, maaltijden en concerten. Je zal gelouterd terugkeren van een innerlijke transhumance naar de bronnen van de Mark.
 
Vrijdag 25 augustus 2017 – De bende van de Pauwel (Galmaarden)
Geen Mark zonder molens. Weg van Klassiek pikt aan bij het Markpad in het centrum van Galmaarden, meanderend tot de Heetveldemolen. Deze ‘malende molen’ wordt met een klankvertoning door geluidskunstenaar en performer Hans Beckers tot nog meer leven gebracht. Luister naar de muziek van Bruegelgraan, oude bloembezems en krakend molenhout. Met een slag van de molen keren we op onze passen terug en wandelen naar de legendarische Pauwelkapel, waar de Herder ons opwacht. Je geniet van een kleine maaltijd en uiteraard van het concert van de dag. Nadien per bus terug, de benen even sparen voor morgen.
15.00 Start wandeling (8 km) op de Markt in Galmaarden
19.00 Avondmaal
 20.30 Galmaarden, Pauwelkapel: ‘Bach & Britten’
Benjamin Glorieux, cello
Johann Sebastian Bach, Suite voor cello solo nr. 1, BWV 1007
Benjamin Britten, Suite voor cello solo nr. 1, opus 72
Johann Sebastian Bach, Chaconne uit de vioolsonate in re klein
Benjamin Glorieux brengt twee kleppers uit het repertoire voor cello solo: de eerste suite van Bach en de eerste suite van Britten uit 1964, bijna 250 jaar jonger. Bach is ook present met de beroemde Chaconne uit zijn vioolsonate in re klein, in een bewerking van cellist Emile Bockmühl.
 
Zaterdag 26 augustus 2017 – Op weg met de goede herder (Herne)
In Herne werd in 1314 het eerste kartuizerklooster van de Lage Landen gesticht. Tijdens de 2de dag zetten we onze Weg van Klassiek dan ook ingetogen, of toch uitbundig, verder langs de middenloop van de Mark. Van na de none tot na de vespers leven we volgens de monastieke regels van de Herder en zijn schapen. De Markvallei is een ware tuin van Eden, vol bruisende natuur en vruchtbare landschappen. We plukken enkele zongerijpte Paradijsappeltjes en sluiten de avonduren af met concert en wandeling.
16.00 Start wandeling (6 km)
18.30 Avondmaal
 20.30 Herne, Sint-Pieters en Pauluskerk
Benjamin Glorieux, cello
Rembrandt Frerichs Trio
Programma: te bepalen
Het Rembrandt Frerichs Trio en Benjamin Glorieux tasten de grenzen af van de klassieke muziek en van hun instrumenten. Ze zijn meesters in sfeerschepping en smeden diverse stijlen tot één harmonieus geheel.
 
Zondag 27 augustus 2017 – Het samengestroomde water (Sint-Pieters-Kapelle)
Onze Weg van Klassiek mondt op de 3de dag uit… richting bronnen van de Mark. Zo is de cirkel rond, de weg in het landschapslabyrint wordt steeds weer afgelegd. Start en einde van de wandeling bevinden zich aan de mooie natuurstenen kerk van Sint-Pieters-Kapelle, gebouwd met zware rotsen uit de riviervallei. Onderweg verpozen we even aan de oevers van de Mark, op de mark/grens met Wallonië. Hier trakteert de Herder van het Pajottenland je op een vieruurtje in volle natuur. Na het slotconcert sluiten we af met een streekdrankje. Wie drie dagen meedeed, krijgt een kleine attentie van de herder. Dan scheiden onze wegen zich… Terwijl de cello nog nazindert, trekt de kudde weer verder.
14.00 Start wandeling (7 km) aan de kerk van Sint-Pieters-Kapelle
 17.00 Sint-Pieters-Kapelle, Kerk
Benjamin Glorieux, cello
Rubens-ensemble
François Servais, Fantaisie et Variations brillantes sur la Valse de Schubert, intitulée Le Désir, opus 4
Ludwig van Beethoven, Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’, opus 68
De Halse cellist François Servais oogstte in heel Europa succes, onder meer met zijn variaties op Schuberts Sehnsuchts Walzer, waarvan men in de jaren 1830 nog dacht dat ze van Beethoven was. Diens Pastorale symfonie neemt ons mee naar de oever van een beek, loodst ons door stormweer en laat ons een herderslied aanheffen. Fischers bewerking voor strijksextet verscheen al in 1810 en leunt sterk aan bij het origineel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jul 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief