HERNE – Infosessie Palliatieve Zorg met psychologe Vicky Van de Velde

C21

HERNE – Infosessie Palliatieve Zorg met psychologe Vicky Van de Velde

1_paliatieve_zorg_2018__71_
HERNE – Infosessie Palliatieve Zorg met psychologe Vicky Van de Velde - © Deschuyffeleer
 
Paliatieve_zorg_2018__20_
HERNE – Infosessie Palliatieve Zorg met psychologe Vicky Van de Velde - © Deschuyffeleer
 
Paliatieve_zorg_2018__42_
HERNE – Infosessie Palliatieve Zorg met psychologe Vicky Van de Velde - De organisatoren © Deschuyffeleer
 

Het Dominicanessenklooster was in een organisatie van de seniorenraad, het OCMW en de Rolmopsen de plaats van afspraak voor een infosessie rond ‘Palliatieve Zorg’. Gastspreker was klinisch psychologe Vicky Van de Velde van het Forum Palliatieve Zorg.

Het Forum Palliatieve Zorg is een open plaats voor uitwisseling, vorming en dienstverlening voor alle partners uit de regio Brussel-Halle-Vilvoorde. Het staat onder meer in voor informatieverstrekking, psychologische ondersteuning, intervisie, vrijwilligerswerk, vorming en rouwzorg. Vicky Van de Velde zet zich tevens in voor organisaties binnen W.E.M.M.E.L, het expertisecentrum voor een waardig levenseinde.
De psychologe legde vooral het accent op de toedracht van de begrippen ‘palliatief’ en ‘terminaal’ die te vaak en te veel door elkaar worden gehaald en die beide wel degelijk verschillende soorten zorgen opeisen. Palliatieve zorg wordt toegepast wanneer de patiënt niet meer kan genezen. Het doel is echter om de patiënt een zo lang mogelijk leven te geven met een goede levenskwaliteit. Dit gebeurt dan volgens de eigen wensen en keuzes van de patiënt. Er wordt geprobeerd om ongemakken te voorkomen en klachten te verlichten. Terminale zorg dan weer is slechts een klein deel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase.
Vicky Van de Velde: “Palliatieve zorg steunt op vier pijlers: de psychologische ondersteuning, de sociale ondersteuning, de pijn en symptoomcontrole en de spirituele ondersteuning. Ook heel belangrijk is de communicatie. Een gouden raad daarbij is te praten en te communiceren met de omgeving, met de huisarts en met de helpers. Ook het consulteren van fora en netwerken en zoveel als mogelijk informatie verzamelen zijn sterk aan te bevelen”.
De infosessie sloot af met ruimte voor interactie en vraagstelling vanuit het publiek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief