HERNE – Ook de vzw KLAP wil nu uitdrukkelijk mee aan tafel in het energiedossier Pajottenland
HERNE – Ook de vzw KLAP wil nu uitdrukkelijk mee aan tafel in het energiedossier Pajottenland - © Deschuyffeleer
Deze dagen meent de vzw KLAP, het Komitée voor het behoud van het Landelijk Aspect van het Pajottenland, bij monde van haar woordvoerder Bart Van den Daele het onder meer niet kunnen dat burgemeester en provincieraadslid Kris Poelaert in het voorjaar van 2017 aangaf vooraf niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen van Eoly om drie windturbines neer te zetten op de Heyselvlakte in Sint-Pieters-Kapelle. KLAP neemt overigens ook nog aanstoot aan een aantal andere zaken niet alleen in dat dossier maar ook in het daarop aansluitend op stapel staand strategisch project en zijn uitlopers. De vzw stelt zich nu dan ook formeel kandidaat om als belanghebbende partij deel te nemen aan de verdere besprekingen. Zij meent immers in het ganse debat eveneens een grote schare constructief ingestelde en geëngageerde inwoners te vertegenwoordigen. Burgemeester Kris Poelaert is het uiteraard niet eens met de kritiek aan zijn adres. Vooral het nu nog door KLAP verspreiden van achterhaalde en manifest onjuiste informatie over zijn vermeende houding in de aanloopperiode naar het indienen van de Eoly-aanvraag liggen hem in ieder geval bijzonder zwaar op de maag.
Bart Van den Daele: “De plannen van Eoly/Colruyt voor het inplanten van industriële windturbines op de Heyselvlakte lokten in het voorjaar van 2017 heel wat reacties uit. Er werden toen duizenden bezwaarschriften ingediend en uiteindelijk werden de plannen wijselijk ingetrokken. De polemiek was hevig en de inwoners van Herne konden zich alleen maar verbazen over de houding van hun burgemeester die schijnbaar 'van toeten noch blazen wist'. Eoly/Colruyt schreef nochtans zelf in zijn voorlichtingsformulieren voor de kennismakingsavond dat alles 'met medewerking van het gemeentebestuur' was opgezet. Tijdens de procedure schenen ook nog eens 18 potentiële inplantingszones voor industriële windturbines door de provincie aangeduid. Ook hier kreeg de burger te horen van de burgemeester 'dat bij niet op de hoogte was'. Kris Poelaert is nochtans naast burgemeester van Herne ook nog provincieraadslid. Is het dan voor de burger te veel gevraagd om te verwachten dat een burgemeester-provincieraadslid op de hoogte is welke plannen voor zijn gemeente op de provincie worden ontwikkeld?”
“En alsof dit nog niet voldoende zou zijn, wordt er momenteel door de provincie een plan uitgerold om 'de kansen voor ontwikkeling van groene energie' in de streek in kaart te brengen. Op zich geen dwaas idee, ware het niet dat het er alle schijn naar heeft, en niet alleen schijn want het wordt zo ook onomwonden uitgelegd, dat het project 100% gericht is op projectontwikkeling voor industriële windturbines. Pajopower, een organisatie die tot doel heeft projecten rond coöperatieve windenergie op te zetten, zit mee aan tafel. Er wordt zelfs een budget van 300.000€ aan overheidsmiddelen uitgetrokken voor het uitrollen van dat project”, vervolgt Bart Van den Daele zijn striemend betoog.
“Dit is uiteraard de schaamte voorbij. In eerste instantie wordt de burger in het ongewisse gelaten over windturbineprojecten waar, om goede redenen, overigens geen draagvlak voor bestaat. Daarnaast laat men ook nog de windindustrie mee aan tafel zitten om te bepalen waar en hoe deze projecten dienen te worden uitgerold en last but not least wordt alles nog eens met Vlaams overheidsgeld gefinancierd. Wij zullen echter niet op onze kop laten zitten en zullen alles in het werk stellen om helderheid te bekomen over deze onfrisse zaak. In die zin hebben wij dan ook onze raadsmannen opdracht gegeven een schrijven te richten zowel aan het gemeentebestuur van Herne als aan de Deputatie van de provincie als aan de bevoegde Vlaamse minister”, geeft de woordvoerder van KLAP nog aan.
Best een streekverhaal
Het was de provinciale milieuvergunningscommissie die op 10 mei 2017 een negatief advies uitbracht met betrekking tot de aanvraag van Eoly/Colruyt voor het neerzetten van drie windturbines op de Heyselvlakte in Sint-Pieters-Kapelle. De commissie baseerde zich toen daarbij klaarblijkelijk vooral op de toenmalige lopende verkennende gesprekken vanaf 27 maart 2017, op initiatief van het gemeentebestuur van Herne en na overleg met de provinciale dienst Ruimtelijke Planning, met andere gemeentebesturen in de streek voor het ‘samen opstarten van een strategisch project om zelf zones af te bakenen voor het plaatsen van windturbines’. Dat strategisch project wil alle alternatieve energie in (ruimtelijke) kaart brengen en wil daarbij ook een wettelijk kader creëren zodat mogelijk toekomstige inplantingen in de regio van het Pajottenland op een duurzame, gecontroleerde en gecoördineerde manier verlopen. Het project wil tevens meer draagvlak creëren bij de bevolking. Het wordt daarenboven gesteund vanuit de provincie door de dienst Ruimtelijke Planning, luidde het toen.
Na een eerste vergadering in april 2017 met de provincie en de belangstellende gemeentebesturen over hernieuwbare energie, en meer specifiek windenergie, om de aanpak van het strategisch project te bespreken werd besloten hiervoor op drie lijnen te werken met als doelstelling ‘het gemeenschappelijk werken en het realiseren van de doelstellingen van een klimaatneutrale provincie. Er wordt dus niet alleen gefocust op windenergie maar ook op hernieuwbare energie in al zijn facetten alsook op klimaatadaptatie en mitigatie’.
Als concrete werkwijze werd naar voren geschoven op korte termijn gemeenten, provincie en Kyoto in het Pajottenland op één lijn te brengen in verband met de doelstellingen en de gezamenlijk aanpak. Ook zou bij Ruimte Vlaanderen door de provincie een strategisch project worden ingediend waarbij die aan Vlaanderen middelen vraagt om gedurende drie jaar intensief te werken rond een project ‘Energie en klimaatneutraal Pajottenland en klimaatadaptatie’. En tevens zou om dit proces inhoudelijk te voeden nog in de loop van het jaar door de provincie een studieopdracht over ‘Hernieuwbare energie en de ruimtelijk-landschappelijke impact in het Pajottenland’ gelanceerd worden.
Uiteindelijk trok Eoly/Colruyt nog voor de eigenlijke beslissing van de provinciale deputatie zijn aanvraag in.
Openbaarheid van bestuur
Naast zijn formele kandidatuurstelling wil KLAP nu in het licht van het decreet ‘Openbaarheid van Bestuur’ van de drie aangeschreven instanties ook te weten komen:
- de stand van zaken betreffende de gesprekken rond de ‘doelstellingen en de gezamenlijke aanpak’ zoals aangegeven in het advies van de provinciale milieuvergunningscommissie
- de stand van zaken met betrekking tot de indiening van het ‘Strategisch Project’ bij Ruimte Vlaanderen, dat eveneens werd vermeld in het advies van de provinciale milieuvergunningscommissie
- de stand van zaken met betrekking tot de studieopdracht ‘Hernieuwbare energie en de ruimtelijk-landschappelijk impact in het Pajottenland’
- een lijst van namen van alle personen/instanties die tot nu toe in alle gesprekken zijn betrokken geweest, alsook een aanduiding of zij hiervoor al dan niet bezoldigd zijn geweest alsook welke gesprekspartners zullen worden uitgenodigd bij de verdere initiatieven
- een kopie van de ‘Energiekansenkaarten en Atlas opgemaakt door de Provincie’ evenals een duidelijke opsomming van de 18 potentiële zones te Herne voor de ontwikkeling van windturbines
- een overzicht van de verschillende gesprekken die hebben plaatsgevonden tussen de klimaatwerkgroep van de gemeente Herne en enige andere gemeente met Eoly evenals van de gesprekken die hebben plaatsgevonden tussen de gemeentelijke diensten met Eoly.
Kansen voor hernieuwbare energie
“De integratie van hernieuwbare energie in het landschap is geen gemakkelijke opgave, maar wel één waar we vandaag voluit onze schouders onderzetten”, zegt gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning Ann Schevenels in een reactie vanuit het provinciebestuur. “Uit de energiekansenkaarten die in 2016 opgemaakt werden voor onze provincie bleek het Pajottenland over heel wat kansen te beschikken voor hernieuwbare energie. Om het theoretisch potentieel uit de energiekansenkaart te vertalen naar een specifieke visie op hernieuwbare energie op maat van het Pajottenland start in het najaar van 2018 het strategisch project en de landschapsstudie”.
“Samen met het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, Pajopower en de negen Pajotse gemeenten willen we tot een klimaatbestendig Pajottenland komen. Daarvoor vertrekt het project expliciet vanuit het landschap en willen we iedereen die dit wenst hierbij op een constructieve manier betrekken. De focus ligt op de best mogelijke mix van hernieuwbare energiebronnen. Momenteel zijn de aanwerving van de projectcoördinator en de gunning van de landschapsstudie lopende”, aldus nog gedeputeerde Ann Schevenels.
Gemeentebestuur is geschokt
Bij het gemeentebestuur van Herne wordt door de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert geschokt gereageerd op de kritiek van KLAP. Kris Poelaert: “Als bestuur zijn we teleurgesteld in de berichtgeving van KLAP vzw. Er is immers steeds, in alle openheid en transparantie, met hen, de buurtbewoners en Komitée Solidair gehandeld. Eens in kennis gesteld van de Eoly-plannen heb ik als burgemeester zelf het initiatief genomen om verscheidene inwoners in te lichten en dit nog - en dat wil ik duidelijk beklemtonen - voordat de officiële aanvraag door Eoly werd ingediend. Het is pas toen meer concrete info werd bekomen dat er nog intenser werd gecommuniceerd maar ook en nog steeds voorafgaand aan de officiële procedure en dit in tegenstelling tot hoe men in vele andere besturen handelt. Wat de medewerking van het gemeentebestuur dan weer betreft werd dit op de hoorzitting door Eoly trouwens zelf publiekelijk ontkend. Dat men hier nu nog op terugkomt neigt naar stemmingmakerij. Meer nog, de informatie de men nu meegeeft strookt helemaal niet met de waarheid”.
“Wat de potentiële zones betreft is er niets formeel. Er is de energiekansenkaart die het resultaat is van een theoretische oefening op basis van een computermodel. Deze kaart is zeker geen definitief beslist kader vanuit een beleid voor de locatie van windturbines, maar wel een kaart die inzicht geeft in de kansen en de verschillende bronnen van hernieuwbare energie. Het is net vanuit deze optiek én om te vermijden dat Herne het windmolenpark zou worden van het Pajottenland dat ik als burgemeester het initiatief heb genomen en dat door de provincie verder werd opgepikt om een strategisch project op te starten. Dat project loopt. Het is de bedoeling dat het resulteert in een kader dat toelaat om met voldoende onderbouw en draagvlak de inplanting van diverse vormen van hernieuwbare energie op een transparante wijze te beslissen, rekening houdend met een zo breed mogelijk draagvlak. Dat resultaat is er nog lang niet. Er zijn op dit moment nog geen definitieve of besliste elementen. En dus zijn alle insinuaties over een eenduidige focus op windenergie, over reeds definitief afgebakende zones en andere compleet uit de lucht gegrepen”, luidt het nog.
Niet alleen windenergie
“We kunnen er alvast niet omheen dat evoluties naar groene energie niet tegen te houden zijn en daar wil Herne zeker ook zijn rol in spelen. Onder welke vorm dan ook, maar veerkrachtig een antwoord bieden op het voorgestelde en niet goedgekeurde project van Eoly was minstens een vereiste. Het bestuur wil en zal zijn verantwoordelijkheid opnemen. Dat Pajopower mee rond de tafel zit vindt het bestuur een goede zaak. Het is niet zoals KLAP beweert. Alle energiebronnen worden immers in kaart gebracht. Pajopower is een geschikte partner om te zoeken naar de juiste invulling op de juiste plaats. Dat Pajopower ‘de windindustrie’ vertegenwoordigd is mijn inziens onwaar. Meer zelfs, het stimuleert alle vormen van energie. Het gemeentebestuur is intussen niet bij de pakken blijven zitten en heeft vanuit de milieuraad een werkgroep opgestart om de klimaatdoelstellingen in het kader van het burgemeestersconvenant te halen. De werkgroep heeft al heel wat vooruitgang geboekt en wenst na de zomervakantie met een concreet beleidsplan naar buiten te komen. Een aantal leden van het actiecomité Komitée Solidair maakt hiervan overigens deel uit. De poging om nu opnieuw heisa in het leven te roepen rond grote windmolens doet oneer aan alle inspanningen van positief geëngageerde mensen en geeft sterk de indruk van een regelrechte onwil van sommigen om daadwerkelijk op lokaal vlak ook maar iets te doen aan de klimaatproblematiek”, aldus nog een duidelijk in zijn wiek geschoten burgemeester.
Voldoende draagvlak
“In het betrokken windturbine-dossier heb ik steeds gepleit en duidelijk gesteld dat het project mijn steun kon genieten als er een voldoende draagvlak was voor te vinden. Insinueren dat er afspraken zijn gemaakt met Eoly of andere om na de verkiezingen opnieuw aanvragen in te dienen spreek ik dan ook ten stelligste tegen. Er is met Eoly geen enkel gesprek meer gevoerd om een windmolenproject op te zetten. Maar tegelijk nemen we wel de nodige verantwoordelijkheid op om er toch voor te zorgen dat ook Herne zijn bijdrage levert aan een beter milieu en toekomst voor onze kinderen”, verduidelijkt Kris Poelaert nog de stellingname van zijn bestuursploeg.
Een duidelijk beleidskader
“Met het strategisch project, de landschapsstudie en het participatieve proces waarin de nodige openheid en betrokkenheid zijn vooropgesteld, zijn we er vast van overtuigd dat Herne, alsook de andere Pajotse gemeenten, naar de toekomst toe ook in deze materie binnen een duidelijk beleidskader kunnen handelen en hun bijdrage kunnen leveren om de klimaatdoelstellingen mee te behalen. Hier zou iedereen moeten achterstaan, zowel de voor- als tegenstanders van windmolens. Ook de medewerking van KLAP in deze wordt graag meegenomen. Ik reken daarbij wel op een positieve en constructieve ingesteldheid”, luidt het hoopgevend besluit van de strijdvaardige burgemeester.
17 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
Terug