HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle

C21

HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle

Dsc06437
HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
36370308_10215183932663930_380032106648043520_n
HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Dsc06474
HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle - Bestuur Koninklijke Sint Peeters Gulde ter Waerden - © Deschuyffeleer
 
Dsc06490
Koninklijke Sint Peeters Gulde ter Waerden - Koning Roger Pletincx en prins Thibaut De Baerdemaeker - © Deschuyffeleer
 
Dsc06493
HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Dsc06414a
HERNE - De nieuwe schutterskoning van Brabant komt uit Sint-Pieters-Kapelle - Jeugdkoning Thibaut De Baerdemaeker - © Deschuyffeleer
 

Op de Koningschieting van Brabant, dit jaar in Meensel-Kiezegem, een deelgemeente van Tielt-Winge, toonde Roger Pletincx (68) van de Koninklijke Schuttersgilde Sint Peeters Gulde ter Waerden uit St- Pieters-Kapelle zich de primus.  Een jaar lang mag hij dan ook de titel dragen van ‘Koning van Brabant’. Overeenkomstig de gebruiken wordt zijn schuttersgilde op 29 juni toekomend jaar dan ook de organisator van het luisterrijk Brabants Gildenfeest. In de kroniek van de schuttersgilde wordt Roger de opvolger van Dirk Thollebeek die zich eveneens ‘Koning van Brabant’ schoot in 2007.

Het was in mei dat Roger Pletincx zich op de Wippewei in de 28ste ronde tot ‘koning’ van de club schoot. Diezelfde dag was het ook prijs voor zijn petekind, de 13-jarige Thibaut De Baerdemaeker. Voor hem lag de titel klaar van ‘jeugdkoning’ of ‘prins’. Voor ‘koning’ Roger kwam er dan ook prompt een uitnodiging voor Meensel-Kiezegem waar hij samen met 11 ‘koningen’ van andere clubs het beste van zichzelf mocht geven om de titel binnen te rijven van ‘Koning van Brabant’. Hetgeen hem ook, na een spannende wedstrijd, met brio gelukt is.
Koninklijke Sint Peeters Gulde ter Waerden telt momenteel om en bij de 20 steunende leden en 35 effectieve leden waaronder ook vier dames en een aanzienlijk aantal jonge boogschutters. Hiermee behoort de schuttersgilde van St-Pieters-Kapelle tot de meest bloeiende verenigingen. In het seizoen dat loopt van half maart  tot eind september komen zij wekelijks samen op de Wippewei, een terrein dat de vereniging sinds jaar en dag in bruikleen heeft van het kerkfabriek van St-Pieters-Kapelle. Roger Pletincx is met zijn 68 jaar de ouderdomsdeken van de vereniging. De jongste aanwinst is Nioby Tressignie. Hij is 11 jaar en lid sinds 2016. Het 13-koppig bestuur met zijn penningmeester, griffier en commissarissen  wordt geleid en gestuwd door hoofdman Peter Ferbiest.
Peter Ferbiest: “Man of vrouw, jong of minderjong,….. iedereen is bij ons welkom. Samen met onze gevestigde waarden staan we steeds ter beschikking om belangstellenden te helpen met woord en daad. Wie interesse betoont krijgt van ons gratis initiatie. Hierbij worden de niet-schutters dan gekoppeld aan onze ervaren schutters die hen de boog, de sport en de regels leren kennen. Bij boogschieten maak je vrij gemakkelijk en snel vorderingen indien je gemotiveerd bent en goed oplet. Boogschieten stimuleert daarenboven de contacten tussen de verschillende generaties. En het is ook niet nodig om onmiddellijk veel geld uit te geven, wij zorgen immers steeds voor oplossingen waar iedereen zich meteen goed bij voelt”.  
Toemaatje
Koninklijke Sint Peeters Gulde ter Waerden is allicht één van de oudste schuttersgilden van het land. Een paar ‘sporen’ van haar bestaan gaan terug naar 1510. Het archief uit de beginperiode van de gilde bestaat jammer genoeg niet meer en de parochieregisters gaan maar terug tot de tweede helft van de 17de eeuw. In 2009 ging de masterproef van Elisabeth Mertens (Kunstwetenschappen KU Leuven) over vijf gelijkvormige gildebreuken met als oorsprong de Schuttersgilde van St-Pieters-Kapelle. Een hoogst merkwaardige aangelegenheid want normaal gezien is iedere breuk uniek. Sommige specialisten ter zake durven veronderstellen dat de schenker van deze vijf breuken de toenmalige parochiepastoor moet geweest zijn. Zijn gegoede afkomst zou een verklaring kunnen zijn. Ook de duchesse Anne de Croy (Edingen) is een mogelijke schenker. Tot nu toe is het raadsel van deze vijf identieke breuken onverklaard en onopgelost gebleven. Eén is in het bezit van de schuttergilde van St-Pieters-Kapelle, één berust in het Victoria and Albert Museum in Londen, één in het openluchtmuseum van Bokrijk en de twee overige zijn privébezit.
Meer info : peter.ferbiest@hotmail.com – 0475/22.97.29.
Koninklijke Sint Peeters Gulde ter Waerden is ook te volgen via deze Facebookpagina
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jul 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief