HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel

C21

HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel

0
HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel - © Deschuyffeleer
 
1
HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel - Foto ingezonden
 
2
HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel - Foto ingezonden
 
3
HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel - Foto ingezonden
 
20180831_203522
HERNE - Buurfeest met veel lichtspektakel - Foto ingezonden
 

Zoals nu toch al vier jaar zijn het de buurtbewoners Nele, Jean-Luc, Viviane, Michel, Veronique, Gert, Bertje, Michel, Carine en vooral Martine Ferdinand en Hedwig Meersdom die er voor zorgen dat de inwoners van de Van Cauwenberghelaan, de Broekstraat en de Kleine Broekstraat samen een aangenaam moment kunnen beleven. Dit jaar kregen het traditionele hapje en het tapje een bijkomende  dimensie aangemeten. Het was Hedwig die samen met vrienden zorgde dat door een flessenoven het geheel blaakte in een kleurrijk en warm feestspektakel.

Flessenoven
Voor zijn experiment deed Hedwig de nodige kennis op in Zuid-Frankrijk. Daar was hij getuige van de bouw van een flessenoven en van het kleurenspektakel die zo’n over te bieden had. Meteen een idee om ook in Herne uit te bouwen.
Voor zijn flessenoven verzamelde Hedwig 540 flessen. Als bindmiddel was er ook nog eens 500 kg klei nodig. De dag voordien al was het op een braakliggend stuk grond alle hens aan dek om de oven vorm te geven. Fles na fles werden de 540 stuks keurig gestapeld en telkens voorzien van een portie klei. Het resultaat werd dan ook een ‘flessenhut’ met 1,5 m diameter en met een hoogte van nagenoeg 2 m.
De dag van het buurtfeest In de late namiddag was het dan het moment om het vuur aan te steken. En ja, alles hield stand en een paar uur later konden de intussen talrijk opgekomen buurtbewoners tussen het genieten van de voorziene drankjes, de klaargemaakte pasta’s en de eigengemaakte taart door mee genieten van een origineel en kleurrijk schouwspel.
Hedwig: “Al bij al een rijke ervaring. De finesse van een flessenoven is de kunst van het vuurtje stoken. Hoe meer hout er in de vuurhaard wordt gestopt hoe heviger het vuur wordt. De ideale temperatuur is zo’n 7 à 800 graden. Door de hitte worden de flessenhalzen week en krijgen zij elk een originele vorm. Indien de temperatuur in de over boven de 900 graden stijgt riskeert men dat de constructie te labiel wordt en instort”.
Iedere bezoeker kon ook, mits een investering van 50 cent, een gok doen naar het aantal gebruikte flessen. Zo verzamelden de organisatoren zo’n 50 euro dat zijn weg zal vinden naar Kom op tegen Kanker. De winnaar was Marie-Rose Peremans.
Op maandag diende uiteraard de oven, en dit na afkoeling, terug afgebroken te worden. Iedere bewoner kon dan als souvenir aan een gezellige avond een ‘kunstfles’ komen halen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief