HERNE – Enkele ouders en leerkrachten willen een ervaringsgerichte leefschool opstarten

C21

HERNE – Enkele ouders en leerkrachten willen een ervaringsgerichte leefschool opstarten

Verrekijker
HERNE – Enkele ouders en leerkrachten willen een ervaringsgerichte leefschool opstarten
 

Een kernteam van zes gemotiveerde ouders en gedreven leerkrachten wil de ervaringsgerichte leefschool De Verrekijker uit de grond stampen in Herne. Het team organiseert daartoe op dinsdag 26 februari tussen 20 en 22 u een infobeurs in het Dominicanessenklooster. De initiatiefnemers geven er voorlopig evenwel nog de voorkeur aan anoniem te blijven. Zij ambiëren daarbij dat mensen kiezen voor wat ze zijn, niet voor wie ze zijn. Met het opzetten van het infomoment is het hun bedoeling meer te weten te komen over het draagvlak voor het voorgehouden onderwijsconcept in en om Herne alsook het informeren over de voorgenomen schoolwerking.

Betrokkenheid en welbevinden   
 
“Dit type onderwijs gaat uit van betrokkenheid en het welbevinden van kinderen. De gedachte daarachter is dat kinderen een optimale ontwikkeling doormaken als ze betrokken werken en met plezier naar school gaan. Ervaringsgericht onderwijs is een voortdurend vraag-en-antwoord, het samen interpreteren van elke vraag die door de leerling wordt gesteld en van elk antwoord dat gezamenlijk wordt gevonden. Als een kind een vraag stelt, reikt de begeleider niet de oplossing aan, maar begeleidt hij het in zijn zoektocht naar een mogelijk zinvol antwoord. Deze zoektocht gebeurt zelfstandig maar niet alleen. Samen met de begeleider gaan de kinderen dingen uitproberen of experimenteren, bronnen raadplegen en eigen weloverwogen antwoorden geven”, luidt het in een persmededeling.
 
Verder wordt er ook aangegeven dat “er wordt rekening gehouden met vijf factoren die de betrokkenheid stimuleren. Een goede sfeer en relatie is een eerste factor. Kinderen moeten zich veilig en geaccepteerd voelen. Factor twee is het juiste niveau. Kinderen moeten uitgedaagd worden voor opdrachten. Een derde factor ligt in het aansluiten bij de leefwereld. Kinderen vinden activiteiten die dicht bij de werkelijkheid liggen veel zinvoller dan opdrachten die hen niet raken. Verder is er ook nog de factor Afwisselende activiteiten. Kinderen willen niet alleen maar stilzitten en luisteren, ze willen graag dingen doen. Dat wil niet zeggen dat alles druk moet zijn, want activiteiten en rust kunnen best samengaan. En als vijfde factor is er ten slotte ruimte voor keuzes. Kinderen krijgen veel mogelijkheden om te kiezen”.
 
Gefaseerd methodeonderwijs
 
Het concept 'leefschool' werd door pedagoog Carl Medaer ontwikkeld op basis van ervaringen in een projectschool in Gent en blijkt gebaseerd te zijn op de ontwikkelingspsychologische benadering van Freud en Vossen. In de jaren '90 werd hij door het GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap aangetrokken om zijn concept in Vlaanderen uit te rollen. De leefschool hanteert gefaseerd methodeonderwijs en wordt doorgaans ingedeeld bij het gemeenschapsonderwijs.
 
Een moeilijke opdracht
 
De ambitieuze initiatiefnemers wacht wel voor een moeilijke opdracht. Om subsidies te krijgen van de Vlaamse Overheid dient een leefschool bij de opstart op 1 september minstens 40 leerlingen nodig te hebben en dat aantal moet jaarlijks met 20 stijgen wil ze die subsidies behouden. Dat betekent dat zo'n school over drie à vier jaar een school moet hebben met 100 leerlingen. Het opstarten van de school met 40 leerlingen van zowat alle leeftijden wordt dan ook allicht geen sinecure. In een methodeschool wordt niet gewerkt met jaarklassen maar met ‘leefgroepen’, overigens een soort graadsklassen.  
 
Op Facebook is De Verrekijker Herne nu al te volgen. Het kernteam kan ook gemaild worden via info@deverrekijker.be 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief