Tweetalige flyer van BEVERse voetbalploeg zet kwaad bloed in HERNE

Tweetalige flyer van BEVERse voetbalploeg zet kwaad bloed in HERNE

Voetbal_bever0001
Tweetalige flyer van BEVERse voetbalploeg zet kwaad bloed in HERNE - © Deschuyffeleer
 

Een tweetalige flyer van voetbalploeg Excelsior Bever met de aankondiging van een opendeurdag die met bpost ook onder meer in Herne werd bedeeld zet flink wat kwaad bloed bij de inwoners van Herne. Niet alleen het tweetalig karakter wordt gehekeld maar ook het feit dat de Beverse voetbalploeg manifest met de verspreiding in Herne ook onder de duiven van de bloeiende plaatselijke voetbalploeg schiet. Onder meer ere-burger Maurits van Liedekerke zag zich dan ook deze keer opnieuw genoodzaakt in zijn Vlaamsgezinde pen te kruipen om het gebrek aan taalhoffelijkheid tegenover de Nederlandstalige Vlaams-Brabantse gemeente die Herne toch nog altijd is aan de kaak te stellen.

 

Taalhoffelijkheid

 

Met een klachtbrief en met een oproep om in de toekomst het Nederlandstalig karakter van Herne te respecteren aan het adres van Excelsior Bever stelt Maurits van Liedekerke: “Als inwoner van Herne ontving ik deze week uw tweetalige uitnodiging om kinderen van Herne te laten deelnemen aan de opendeurdagen van uw tweetalige voetbalclub. Dat u in een gemeente met faciliteiten zo te werk gaat, ligt voor de hand, echter niet in het Nederlandstalige Herne. U weet dat onze gemeente deel uitmaakt van de provincie Vlaams-Brabant en dat de voertaal Nederlands is. Gelieve dit te respecteren. Dat u meisjes en jongens uit Herne ook nog in een competitie in de provincie Henegouwen laat spelen, is totaal onaanvaardbaar. Kinderen moeten zich in hun eigen biotoop en in hun moedertaal kunnen uitleven. Mogen wij u dan ook verzoeken om in de toekomstig tweetalige propaganda in Herne achterwege te laten”.

 

Een ongelukkige démarche

 

Dat de Beverse voetbalploeg als Vlaams-Brabantse club nog altijd in de provinciale Henegouwse competitie uitkomt is historisch gegroeid. Een overstap vanuit Henegouwen naar Vlaams-Brabant is blijkbaar nog niet aan de orde geweest en heeft allicht te maken met het feit dat bij een eventuele overgang de club in de laagste Vlaams-Brabantse afdeling een doorstart zou dienen te maken. Ook in Hernse voetbalkringen is men alleszins niet bijster gelukkig met de démarche van de Excelsior Bever. Men vermoedt dat de Beverse club ook vanuit Herne vooral Franstalige kinderen wil aantrekken om haar jeugdploegen met jonge voetballers, geboren tussen 2003 en 2007 en die 11 x 11 spelen, te kunnen in stand houden.

 

Alsmaar grotere Franstalige druk

Sinds de jongste verkiezingen voor de gemeenteraad lijkt de Franstalige druk in de Nederlandstalige gemeente Bever met faciliteiten voor de Franstaligen, zelfs ook buiten de Beverse gemeentegrenzen, alsmaar toe te nemen. Zo kwam de vorige CD&V-bestuursploeg van gewezen burgemeester Luc Deneyer in oktober laatstleden op onder de tweetalige benaming 'Thuis in Bever – Chez nous à Biévène' en dit eigenaardig genoeg blijkbaar nog steeds onder de CD&V-vlag. En ook Galmaarden blijkt niet aan die Franstalige druk vanuit Bever te ontsnappen. Zo wordt er nu in beide landstalen ook publiciteit gemaakt voor het gezamenlijk project rond een workshop 'elektrische fietstraining' die voorzien wordt in de basisschool Ak'Cent in Bever.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Anaïs Deherder | 17 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 aug 2019

archief