HERNE – Demain, een positief getinte documentaire film over de wereld van morgen

C21

HERNE – Demain, een positief getinte documentaire film over de wereld van morgen

Aankondiging_demain
HERNE – Demain, een positief getinte documentaire film over de wereld van morgen - © Deschuyffeleer
 

Op vrijdag 29 november om 19u30 organiseert de natuurvereniging De Mark een filmavond rond milieu en duurzaamheid in het Dominicanessenklooster. Initiatiefnemers zijn Franky Bossuyt en Ines Van Boxclaer. De documentaire film die er dan vertoond wordt is 'Demain'. Geconfronteerd met voorspellingen van wetenschappers over de toekomst van onze Aarde, zijn de makers van de film op zoek gegaan naar bestaande oplossingen. ‘Demain’ staat dan ook voor een constructieve aanpak van de problemen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd.

Stijgend bewustzijn  
 
“De wereld is in een ijltempo aan het veranderen. Klimaatverandering is een alarmerend feit en we vragen ons af hoe de Aarde van morgen er zal uitzien en hoe we er op een positieve manier ons steentje kunnen toe bijdragen”, zegt Franky Bossuyt. “Gewoon omdat wij willen en moeten geloven in vele kleine druppels op een hete plaat. Ook in het Pajottenland zijn we begaan met hoe het landschap van morgen er zal uitzien, hoe landbouw en voedselvoorziening kunnen evolueren en hoe energie kan geproduceerd worden. Er is een stijgend bewustzijn dat we iets moeten ondernemen, maar voor veel mensen en besturen is het moeilijk om te weten wat er effectief kan gebeuren”.
 
Concrete oplossingen
 
‘Demain’ is een Franse documentaire (2015) geregisseerd door Cyril Dion en Mélanie Laurent. In tegenstelling tot andere documentaire films die zich richten op de oorzaak van wereldwijde milieu-onevenwichten en de negatieve gevolgen daarvan, schotelt 'Demain’ initiatieven voor die zich reeds in tien landen rondom de wereld hebben bewezen. Daarbij toont de film ook concrete voorbeelden van oplossingen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. De film won in 2016 de César Award, de nationale Franse filmprijs, voor beste documentaire film. “Deze film is dus een aanrader voor iedereen die met een positieve blik naar de toekomst kijkt of wil kijken”, aldus nog Franky Bossuyt.
 
“De film toont ook hoe principes van permacultuur kunnen toegepast worden om natuur, landbouw en voedselvoorziening weer in evenwicht te brengen, hoe energieproductie groener kan, hoe de korte keten economie kan aangewakkerd worden, het onderwijs verbeterd en zelfs het bestuur heruitgevonden”, voegt Ines Van Boxclaer er nog volmondig aan toe.
 
Naar een gemeentelijk natuurontwikkelingsplan
 
Het initiatief wordt alleszins ook positief onthaald door gemeenteraadslid Frank Nevens, het brein onder meer achter het opzetten van kubussen als landschapsmerken in Herne: “De film past alleszins in de dynamiek die aan het ontstaan is rond natuur en duurzaamheid in de gemeente en gegroeid is rond een groep gepassioneerde mensen die zich scharen achter de opmaak van een gemeentelijk natuurontwikkelingsplan”.
 
De film is grotendeels in het Frans met evenwel ondertiteling in het Nederlands. De inkom bedraagt 3€.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief