HERNE – Gemeentelijke aanpak winterprik krijgt een ‘Effenaf OK’-beoordeling
Het zijn drukke winterdagen voor de personeelsleden van de gemeentelijke technische dienst. In barre weersomstandigheden en zowel overdag als bij nacht trekken zij de baan op om ook de gemeentewegen naar best vermogen goed berijdbaar te houden. “En dat verdient toch ook wel een dikke pluim”, vindt eerste schepen Lieven Snoeks, die zich daarbij gesterkt voelt door de vele positieve reacties van inwoners.
Alertheid
De recente winterprik met veel sneeuw en ijsvorming maakt dat de werklieden van de technische dienst die instaan voor het strooien van de gemeentewegen zich voortdurend bijzonder alert dienen op te stellen. Dat is ook het geval voor eerste schepen Snoeks. Het is immers op zijn aangeven dat telkenmale gestart wordt met het strooien. Een initiatief waarbij wel met verschillende factoren dient te worden rekening gehouden.
Lieven Snoeks: “De jongste jaren bleven we gespaard van veel sneeuwellende. Het ondergesneeuwd wegdek berijdbaar houden vergt echter een andere aanpak dan gladde wegen. Bij gladheid en/of ijzelvorming doet zout zo goed als onmiddellijk zijn werk. Bij felle sneeuw is dat evenwel niet het geval en dienen zich bijkomende acties aan. Vanaf zaterdag tot en met vandaag woensdag presteerde onze mobiele zoutploeg met Benoît, Frank, Henk, David, Geert, Gert en hun coördinator Raf Thiels al meer dan 100 werkuren met veel nachtwerk”, zegt de eerste schepen bijzonder trots. “Daarbij werd al goed 75 ton zout uitgestrooid. Afhankelijk van de weersomstandigheden gebruiken wij tussen rond de 15 ton zout per strooibeurt. Herne is zeer landelijk en bijzonder uitgestrekt. Telkenmale moeten wij dan ook 125 km gemeentewegen bedienen. De gewestwegen in de gemeente zoals de Assesteenweg, de Ninoofsesteenweg, de Geraardsbergsesteenweg en de Edingsesteenweg vallen dan weer onder de bevoegdheid van het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer. Die wegen worden dan ook door zijn diensten gestrooid”.
Eerst dikke sneeuwlaag ruimen
“Herne beschikt over drie strooimachines. Strooien op ondergesneeuwde wegen is enkel doeltreffend als er maximum 3 cm sneeuw is gevallen. En voor een efficiënte werking van het zout is er alleszins ook wat verkeer nodig om het zout de kans te geven de sneeuw afdoend te neutraliseren. Tot nu is de sneeuwlaag niet zo dik uitgevallen en heeft de wind ook niet gezorgd voor veel sneeuwophoping. In dat geval zijn we verplicht eerst de sneeuw te ruimen. Hiervoor kan de gemeente een beroep doen op een aantal landbouwers in de gemeente. Zover is het tot nu niet gekomen”, voegt hij er aan toe.
De Hernse winterdienst blijkt preventief, curatief en repressief te strooien. “Preventief betekent strooien voordat het glad wordt. Dankzij het GMS (gladheidmeetsysteem) en de KMI-weersverwachting kunnen die momenten goed worden ingeschat. De gekende en steeds wederkerende gevaarlijke locaties worden daarenboven nauwlettend in de gaten gehouden want ondanks alle beschikbare systemen en apps blijft het toch belangrijk om de toestand zelf te verifiëren alvorens het strooien te starten want strooien kost geld.
Strooien wanneer het al sneeuwt is curatief strooien. Het doel is de ondergrond begaan- en berijdbaar te houden. De derde methode is repressief strooien. Hierbij wordt er gestrooid als het al glad is. Dat lijken misschien vijgen na Pasen maar niets is minder waar. Repressief strooien is eigenlijk preventief strooien voor de volgende lading sneeuw en ijzel”, legt de eerste schepen uit.
Zout in zakken
In Herne wordt gewerkt met zout in zakken. Een paar jaar geleden werd in het gemeentebestuur het opzetten van een dubbelwandige zoutsilo aan de loods in de Scheibeekstraat besproken. “Een silo zou de taak minder arbeidsintensief maken. Maar het gebruik maken van zakken heeft dan weer het voordeel dat de opslag en de aanlevering gemakkelijker en meer controleerbaar zijn. Niet gebruikte zakken kunnen immers ook makkelijk bewaard worden voor een volgend jaar. Haast dagelijks wordt er thans vers zout geleverd”, aldus nog Lieven Snoeks.
Als men de meningen geventileerd op de sociale media mag geloven is het gros van de inwoners bijzonder tevreden over gemeentelijke aanpak van de winterprik en is ‘Effenaf OK‘ dan ook veelvuldig aan de orde.