HERNE – Waterschotten en waterkeringsdam zijn er eindelijk
In het centrum in de omgeving van de Stationsstraat/Rendries werd deze morgen de laatste hand gelegd aan de werken van de VMM die de wateroverlast in het centrum moeten counteren. De ontbrekende tussenschotten en de mobiele waterkeringsdam werden geleverd. Onder de belangstelling van de VMM, het lokaal bestuur, de politie en de manschappen van de technische dienst mocht de brandweer Tollembeek de doeltreffendheid én van de schotten én van de waterkeringsdam ook bekend als roll-out-dam demonstreren.
Totaalaanpak
Meteen kwam zo ook de totaalaanpak van de wateroverlast in het centrum aan zijn eindstreep. Het was in 2017 dat de VMM mede en vooral op uitdrukkelijk verzoek van het gemeentebestuur besloot, naast aanpassingswerken in Galmaarden, ook een totaalaanpak van de wateroverlast in het centrum van Herne uit te werken. Die hield dan onder meer het uitbreiden van de reeds bestaande gecontroleerde overstromingsgebieden en het uitbouwen van een lokale bescherming door indijking van de Stationsstraat in. De meest belangrijke werken met het aanleggen van beschermingsdijken, dijkgrachten, doorsteken met terugslagkleppen, kopmuren, het plaatselijk verleggen van de Mark, de aanleg van winterbedden en oeververstevigingen, de aanleg van een damwand, het plaatselijk uitvlakken van de weg, het afkoppelen van straatkolken op baangrachten en de aanleg van een greppelbak zijn al sinds eind vorig jaar voltooid maar het plaatsen van de waterkeringen met schotbalken en het aanleveren van een mobiele waterkeringsdam bleven tot vandaag op zich wachten. In de praktijk is het de brandweer Tollembeek die zal instaan voor de plaatsing van de uitrolbare dam. Zij krijgen hierbij de assistentie van de manschappen van de lokale technische dienst.
De laatste loodjes
Burgemeester Poelaert: “Met het ter beschikking stellen van zowel de schotten als de mobiele waterkeringsdam komen wij terug een heel eind verder in het vrijwaren van wateroverlast in het centrum. Dat die laatste loodjes, waar we met veel geduld hebben op gewacht, van kapitaal belang zijn om wateroverlast in de stationsstraat te voorkomen is in juni nogmaals bewezen. Bij gebrek aan schotten is toen vanuit de technische dienst en met de hulp van lokale landbouwers met man en macht gezwoegd geweest om de openstaande waterdoorgangen op te vullen met zandzakken en het water aan de brug onder de Stationsstraat in goeie banen te leiden en te houden. Om die openingen in de keermuren op te vullen en om het water doeltreffend te kunnen kanaliseren beschikken we thans over de nodige ‘wapens’. De mobiele of roll-out dam (Velox) is een product van Aggères (Schoten).
Nog meer goed nieuws
Van de VMM mocht ik ook vandaag vernemen dat er ook schot komt in de uitbreiding van het contingent aan overstromingsgebieden met één in Sint-Pieters-Kapelle en een tweede opwaarts de spoorweg en de Lo-molen. Naar verluidt werden de aangelanden gecontracteerd in verband met de grondinname. Ook dat is een dossier die wij liever gisteren dan morgen zien gerealiseerd”.
De demonstratie werd ook met veel belangstelling bijgewoond door een delegatie van de technische dienst van het lokaal bestuur Beersel, dat ook in zijn deelgemeenten veel te kampen heeft met wateroverlast.