HERNE - Geslaagde paaseierenraap van Jong CD&V
Waar komt die paashaas toch vandaan? Is het een Keltisch-Germaans sage of eerder een rooms-katholiek verhaal? Volgens Hans Geybels, theoloog en expert in religieuze volkscultuur, geen van beide. Leuke hoogdaglangoor wortelt in het 16de eeuwse Duits protestantisme als buit van een godsdienstoorlog gevoerd met Rome. De christelijke klokken moesten toen plaats ruimen voor fazanten, vossen maar ook voor…hazen die symbool stonden voor het zich snel verspreidende nieuw leven. Na Vaticanum II (1962-1965) verloor de Kerk met haar gebruiken ook in onze contreien stilaan terrein. Alzo maakte mettertijd een bont gekleurde stoet paashazen haar opwachting in de uitstalramen van patisserieën en chocoladezaken.
Ook het ei stond voor dit nieuwe leven dat naadloos paste bij de verrijzenis van Christus, die nog steeds met Pasen wordt gevierd. Paaseieren werden immers in vroegere tijden op akkers begraven omdat de goegemeente geloofde dat de velden hiermee weer vruchtbaar zouden worden.
Met die oeroude traditie werd in Herne opnieuw aangeknoopt door de plaatselijke Jong CD&V in 2013, aldus voorzitter Brent Roobaert. Ook dit jaar zette deze politieke jongerenbeweging dit gebruik met verve verder. De olijke bende, 60 kids tot 10 jaar, ging zo dan ook naarstig op zoek naar de zoete, ovalen chocolaatjes waaronder twee gouden. Leonel Debleeser bij de -6 en Kiara Holsters bij de +6, beiden uit Herne waren de gelukkige vinders en konden ieder naar huis met een chocoladepakket van Valentino. Loes Reuman kroop met veel goesting en een aanstekelijk enthousiasme in de kleren van de paashaas.