Stropoppen en banners heten u opnieuw welkom in HERNE








Gelet op het succes van vóór de coronajaren werd door toedoen van het lokaal bestuur, geruggensteund door zijn landbouwraad, opnieuw op belangrijke invalswegen her en der in de gemeente opvallende stropoppen neergepoot om de bezoekers op een originele manier welkom te heten in het landelijk Herne waar de landbouw nog een uitermate belangrijke rol speelt bij het in stand houden van het groen karakter van de gemeente.
Respect
Niet alleen die stromensen helpen bij het oproepen tot respect voor het werk van de landbouwers. Ook banners met het opschrift ‘ Bewust telen, bewust eten …. met een hart voor de landbouw’ moeten de voorbijganger eventjes doen nadenken over een relevant citaat van weliswaar een onbekende auteur “Landbouw, dat is schepping, dat is het leven. Voor elk stuk brood dat de mensheid eet, heeft iemand een graankorrel in de aarde gelegd”. Vanuit de landbouwraad zijn het vooral voorzitter Jean-Luc Ost en ondervoorzitter Eveline Dedoncker die mee de schouders onder het lokaal banner- en stropoppenproject zetten.
Bij de eerdere acties mochten de stropoppen en hun geestelijke vaders alvast op veel sympathie rekenen. Weliswaar met beperkte middelen doch met de daadwerkelijke hulp van de landbouwers eisen zij toch ook deze keer terug een imminente plaats op in het gastvrij en groen uitstralingsbord van de gemeente.
Een pluim op de hoed
Burgemeester Kris Poelaert steekt ook deze keer een pluim op de hoed van de landbouwers die hun beroep met passie blijven uitoefenen: “Ook al brengt de landbouw op sommige momenten wat hinder met zich mee zoals stro in de voortuin, modder op de weg en hinderlijk verkeer, toch hebben onze landelijke gemeente en haar inwoners veel te danken aan de landbouwers En… ook zij hebben het tegenwoordig niet makkelijk. Bovendien staan de landbouwers ook steeds klaar om in geval van nood zoals overstromingsgevaar en het ruimen van sneeuw op de weg een helpende hand toe te steken aan onze inwoners. Het is dan ook belangrijk en fijn dat er tussen de bevolking en de landbouwers wederzijds respect is. Zowel van de burgers naar de landbouwers toe, als omgekeerd”.
Een zware opdracht
Jean-Luc: “De landbouw heeft het de jongste tijd erg te verduren. Landbouwer zijn is in de huidige context een zware opdracht, met complexe regelgeving, met soms weinig respect en met factoren waar de boer niet altijd impact op heeft. Ook in het Pajottenland en dus ook in Herne staat de landbouwsector onder druk. Naast het opvangen van CO2 in de plaats van uitstoten, het afval minimaliseren, het optimaal gebruik maken van regenwater, de erosie bestrijden, de impact van de oorlog in Oekraïne, het voldoen aan de stikstofnormen en de torenhoge energieprijzen zijn er thans ook nog de uiterste laagstand van het grondwater en de aanhoudende en uitzonderlijke weersomstandigheden. Door de aanhoudende droogte vrezen landbouwers nu voor een magere oogst. Het lager aanbod dreigt dan op zijn beurt de voedselprijzen weer te doen stijgen”.
Korte keten
Eveline: “Onze regio is een rijk agrarisch gebied waar meer dan 80% van de oppervlakte gebruikt wordt door de landbouw met voorop het telen van graan, maïs, bieten, aardappelen, gewassen voor dierenvoeding en nog enkele andere. Ook in het Pajottenland is de trend van ‘korte keten’ in opmars. Zuivel, vlees en aardappelen zijn de top 3 van de producten die lokaal het meest hun weg vinden van producent naar verbruiker. Dat gamma kan nog veel meer uitgebreid worden. Een paar initiatieven die daarbij beslist een duwtje in de rug verdienen zijn onder meer de boerenmarkten, de buurderijen, de automaten bij landbouwbedrijven, de hoevewinkels en de coöperatieven”.
De stropoppen al dan niet voorzien van een banner begroeten de bezoekers en de inwoners alvast op de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergsestraat, de Van Cauwenberghelaan, steenweg Asse Herfelingen en Kokejane en de Ninoofsesteenweg (Jaarmarktweide) alsook op verschillende andere plaatsen waar particulieren en leden van de landbouwraad de hand in hebben.