HERNE - De viering van de honderdjarige Germaine bracht veel volk op de been
Vandaag was het dan zover…. Germaine Vanderroost mocht al op 22 december 2022 haar honderdste verjaardag vieren. Vanuit het lokaal bestuur was dan ook een organisatieteam aan de slag om die heuglijke dag te voorzien van de nodige luister, glans en erkenning maar….. ook hier slaagde het coronabeest er in roet in het eten te strooien. Met een maand uitstel was het vandaag dan toch ‘het moment suprême’ en de ‘grote’ dag voor Germaine want uitstel is geen kwijtstel. Voor de eeuwelinge en haar familie, de buren, het verenigingsleven en haar vele vrienden en kennissen krijgt die dag dan ook ongetwijfeld een heel bijzondere weerklank mee.
Wordt Herne de gemeente met de meeste ervaring in vieringen van honderdjarigen? Zo te zien luidt het antwoord volmondig ‘ja’. In één maand tijd mocht groot-Herne immers prat gaan op TWEE honderdjarige inwoners die daarenboven nog heel gezond zijn en ook nog eens zelfstandig leven en wonen. Na Regina Vanlathem (Herfelingen) was het thans de beurt aan Germaine Vanderroost uit de Grotestraat 29 om gevierd te worden.
Ten huize opgehaald
Het vooropgesteld draaiboek was een aaneenschakeling van verschillende hoofdstukken waarbij de 100-jarige Germaine, haar familie, het gemeentelijk bestuur, lokale verenigingen en de feestzaal De Kring een belangrijke rol toebedeeld kregen. Alles begon met de ten huize ophaling van de gevierde. Dat gebeurde met een oldtimer die het gezelschap kreeg van een resem verenigingen, een ruime delegatie van het lokaal bestuur en familie, buren, vrienden en kennissen die de feeststoet begeleidden. Ook ’t Muziek was hierbij voorzien maar omdat de koude vochtige lucht nefast is voor de muziekinstrumenten werd hier van afgezien.
In De Kring was het burgemeester Kris Poelaert die na de traditionele aanhef van ‘Happy Birthday’ Germaine hartelijk welkom mocht heten. Ook wist hij het leven van Germaine dat een eeuw geleden begon via een beeldcompilatie te schetsen en weer te geven.
Gevulde levensloop
Maria Theresia Germaine Vanderroost werd geboren in de Breemstraat (Herne) op 22 december 1922 tijdens de langste nacht van het jaar als eerste dochter van Adolf Vanderroost en Octavie Splingaer. Toen Germaine 10 jaar werd kreeg zij er met Gaston een broertje bij. Ze liep school in de Kapellestraat bij de Zusters van het H. Hart. Na haar 7de leerjaar ging Germaine naar Edingen naar school om haar ‘Frans’ te leren.
In 1935 verhuisde de familie Vanderroost naar de Kerkstraat in het centrum waar Octavie het dorpscafé met annex textielwinkel van grootmoeder Adèle Thiels na diens overlijden had overgenomen. Ook voor Germaine was dit het begin van een nieuw leven. Vrij vlug werd zij lid en daarna bestuurslid van de Belgische Jonge Boerenjeugd die toen ook spandienst verleende aan de Boerinnenbond, dan de Sint-Annagilde genoemd, waar zij trouwens later de vlaggendraagster van werd.
Tijdens de oorlog werd Germaine dik bevriend met Marcel Vanhove uit de Rankhove hetgeen in 1948 leidde tot een huwelijk. In 1949 kreeg het echtpaar er Christiane bij en in 1952 maakte Eric het gezin compleet. Intussen was ook Marcel niet bij de pakken blijven zitten. In 1952 werd hij zelfstandig zaakvoerder van de Belgische Boerenbond Herne. Hun zaak was eerst gevestigd in de aanhorige gebouwen van de boerderij Mathieux, de huidige site van het gemeentehuis, de parking en de bibliotheek. Zo rinkelde aan de ene kant de bel veelvuldig in Tavieke’s winkel en in het gekende dorpscafé en sloegen paarden en karren letterlijk de andere kant in om bij Marcel veevoeders, zaai- en pootgrond, meststoffen te gaan inslaan.
In 1968 verhuisden Germaine, Marcel en de kinderen naar de steenweg waar een uitbreiding tot een groter magazijn mogelijk was. Zakken veevoeders verhandelen, hobbyisten en dierenliefhebbers met raad en daad bijstaan, bestellingen noteren, de administratie opvolgen…., dat alles onder het hoedje van de Belgische Boerenbond, het huidig Aveve, was dan de dagelijkse taak van Germaine en dit tot Marcel 65 werd.
Ook na hun ‘pensioen’ zetten Marcel en Germaine zich verder in voor het sociaal leven in het dorp. Zo was Marcel actief betrokken bij de Landelijke Gilde en de Onze-Lieve-Vrouwe Schuttersgilde en was Germaine een graag gezien lid bij de KVLV, het huidige Ferm, het Legatokoor en nadien ook bij de OKRA-afdeling Herne.
Jammer genoeg overleed Marcel in 1992 en moest zij vanaf dan alleen verder. Alleen is veel gezegd want de vele jaren die volgden werd zij omringd, gesteund, verzorgd en begeleid door in de eerste plaats haar twee kinderen en hun partners. Ook maakt zij gebruik van externe hulp van vooral de OCMW-diensten hetgeen haar toelaat om ook nog op de gezegende leeftijd van 100 jaar een vrij onafhankelijk leven te leiden.
Germaine is de mama van Christiane (1949) en Eric (1952). Samen met hun partners Wilfried Ost en Lieve Vander Linden hebben zij inmiddels gezorgd voor 5 kleinkinderen (Fien, jan, Thomas, Kathy en Lies) en 8 achterkleinkinderen (Nathan, Oonan, Phaedra, Tiben, Sterre, Riana, Len en Nand). Door de burgemeester werd zij terecht geportretteerd als een ‘gezonde, verstandige, knappe, levenswijze en vriendelijke dame’.
Sfeervol
Aansluitend op de geplogenheden was er een optreden van de dansgroep en de linedansers van het Pajottenboeketje (OKRA) en zang (Legato). Ook was er een luchtige sketch met een verwijs naar de viering van de honderdjarige ‘Stinneke Backaert’ in 1943 met aan het woord de toenmalige burgemeester Breynaert (Thomas Ost) en deken Mertens (Guy Vanden Eynde). Die interrmezzo’s aaneengeregen door de afgifte van allerlei geschenken liepen uit op een heildronk op nog vele jaren alsook taart en koffie voor iedereen.
De leiding van de viering was in handen van het lokaal bestuur in nauw overleg met de familie. Er mocht ook gerekend worden op de medewerking van behulpzame vrijwilligers en van verschillende verenigingen. Het zijn overigens leden van die verenigingen met aan het voortouw Ferm en de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne die instonden voor de bediening.
Ter herinnering aan deze uiterst bijzondere dag mocht de jarige vanwege het lokaal bestuur een waardebon ontvangen goed voor een etentje samen met haar familie in een restaurant van haar keuze.