HERNE/HERFELINGEN- Schoolfeest ambitieus ingekleed in een heuse musical
Na de noodgedwongen onderbreking van vier jaar maakte de gemeentelijke basisschool De Regenboog deze keer er een erezaak van het schoolfeest in te bedden in een heuse musical. Het werd derhalve geen aaneenrijgen meer van de gebruikelijke optredens van de leerlingen in klasverband. Wel ging de school weken geleden al aan de slag met het voorbereiden van de klassieke afsluiter van het schooljaar met dit keer een ietsje meer.
Dat ‘eventjes buiten de lijntjes kleuren’ werd een heuse musical waaraan heel de school deelnam. Het resultaat kreeg de titel 'Het Mysterie van de Achtste Verdieping' mee en was een schot in de roos. Tot drie keer toe mochten de kinderen op de bühne in het Bavocentrum en konden zij aan de hand van een mix van toneel, zang en dans hun ouders, familie en sympathisanten tonen wat ze zoal in hun mars hebben. Meer dan 750 toeschouwers waren zo dan ook getuige van een wervelende vertoning.
Een fantastisch muzisch project
“We vonden het de hoogste tijd om eens een fantastisch muzisch project uit te werken”, zegt directeur Christoph Segers. “Samen met het lerarenkorps werden de mogelijkheden bestudeerd en uiteindelijk werd gekozen voor ‘Het Mysterie van de Achtste Verdieping’ als uitgangspunt. Daarvoor kwamen wij terecht bij een Nederlandse producent van schoolmusicals. We bewerkten het script om het perfect te laten passen bij ons jaarthema ‘Niet Over Een Nacht’-ijs. De locatie waar alles zich afspeelt is Noen, ons eigen ijsjesfabriek.
We vinden het heel fijn om onze kinderen kennis te laten maken met het regisseren, het acteren, het dansen, het zingen alsook het figureren en het werk achter de schermen. Het werd een magisch avontuur dat wel te verstaan op geen enkel moment de normale gang van het klasgebeuren ondermijnde. Het werd wel een unieke ervaring waarop we met ons allen zonder twijfel nog lang zullen terugblikken.
Het verhaal vertrekt vanuit het standpunt van de fantasiewereld van de kinderen. De waarden van het verhaal sluiten evenwel goed aan bij de waarden die onze school voor ogen heeft: vriendschap, warmte, geloof in het positieve, familie, de strijd tegen het egoïsme, tolerantie, de noodzaak om onze manier van leven en consumeren te veranderen en ook onze planeet te redden ... Het verhaal bezit alle kwaliteiten om kinderen en volwassenen te laten wegdromen in fantasieën die geen grenzen kennen”.
Voor de technische ondersteuning kon De Regenboog rekenen op de medewerking van Tom Van Campenhout. Hij is gespecialiseerd in onder meer informatietechnologie en computers en partner van een lid uit het oudercomité.
Opbrengst integraal terug naar de kinderen
Na de voorstellingen was de speelplaats van de school de plaats van afspraak. Hier was het oudercomité onder de leiding van voorzitter en ondervoorzitter Sofie Peeters en Melanie Van Eesbeek telkens druk in de weer om de dorstigen te laven en de hongerigen te spijzen. “De centjes die we hiermee verdienen evenals de verkoop van de toegangskaarten zijn heel welgekomen. De opbrengst gaat zoals steeds volledig terug naar de kinderen. Van een nieuw digitaal schoolbord tot het busvervoer bij uitstappen wordt dankzij die steun bekostigd”. De leden van het oudercomité kregen ook nog een handje welgekomen hulp van gewezen leerlingen die aan hun schooltijd in De Regenboog heel mooie herinneringen overhouden.