HERNE - Pinten tappen is een kunst

C21

HERNE - Pinten tappen is een kunst

Editiepajot_bier_en_tapcursus_herne_-__deschuyffeleer__1_
Bier- en Tapcursus Herne - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bier_en_tapcursus_herne_-__deschuyffeleer__3_
Johan Vandersmissen uit Lennik - Foto Deschuyffeleer

Op de voorlaatste les van de bier- en tapcursus mochten de cursisten zich de knepen van het biertappen toe-eigenen. Voorafgaandelijk kwamen reeds de geschiedenis van het bier en de trappisten, de grondstoffen en het proeven aan bod. Johan Vandersmissen uit Lennik, de leraar van dienst, legde uit hoe het lekkerste en schoonste biertje getapt wordt. Johan kan het weten. In 1995 werd hij in Gent gekroond met de nationale BSB-kampioenstitel (Belgische Serveerkunst van het Bier).

Een resem handige tips van de expert uit de horeca kwamen dan ook te berde. Trek de bierkraan in één keer open. Laat het eerste propje naast het glas vallen. Houd het glas er schuin onder en zorg er voor dat de bierkraan niet het bierglas of het schuim raakt. Pas op het moment dat het glas helemaal vol zit met bier gaat de bierkraan ook in één keer dicht. Haal dan meteen het glas weg van de kraan, zodat er geen nadruppel in kan vallen. Zet het glas neer en haal meteen de afschuimer erover heen. Na gebruik moet de  afschuimer terug in koud en proper water. Zorg ervoor dat je vingers aan de onderkant van het glas blijven.
 
“Zonder afschuimen ziet het biertje er net zo mooi uit, maar de kwaliteit ervan ligt een heel stuk lager. In het bier zit koolzuur en dat moet erin blijven. Terwijl het zuurstof er juist uit moet blijven. Het bier afschuimen met een spatel zorgt er voor dat er een dun laagje water op het bier komt ter bescherming. Koolzuur blijft er in en zuurstof blijft er uit”, aldus Johan.
 
Een echte bierdrinker herken je aan het feit dat hij het glas schuin aan zijn mond zet en alleen bier in zijn mond laat lopen waardoor het schuim intact blijft. Daardoor is de rest van zijn bier ook beschermd!
 
Na het theoretische gedeelte werd alle aandacht besteed aan de praktijk. Gelet werd op de vloeiende beweging, de schuimlaag, de manier waarop het glas werd vastgehouden en de presentatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief