LENNIK - Het kynologenteam van de brandweer

C21

LENNIK - Het kynologenteam van de brandweer

Editiepajot_lennik_reddingshond_foto_tom_vierendeels__1_
 
Editiepajot_lennik_reddingshond_foto_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_reddingshond_foto_tom_vierendeels__3_
Editiepajot_lennik_reddingshond_foto_tom_vierendeels__4_
Editiepajot_lennik_reddingshond_foto_tom_vierendeels__5_
 

Misschien heeft u er al van gehoord: kynologenteams. Deze teams bestaan uit een begeleider en zijn reddingshond. In heel België zijn er maar enkele die hun passie voor honden combineren met hun beroep als brandweerman en in Vlaams – Brabant zelfs maar één: Sergeant Kris Hemmeryckx van de brandweer van Lennik. Sinds 1993 is hij al bezig met deze hobby.

Hij begon met zijn Rottweiler 'Fire' die heel wat interventies heeft meegemaakt. Spijtig genoeg is Fire gestorven aan een verwonding (gescheurde milt) tengevolge van een diepe val op een oefening. Fire was toen net negen jaar geworden. Daarna is Benji gekomen, een Mechelse Herder, en Kris traint deze al vanaf hij nog maar een pup was. Ondertussen is deze ook al zes jaar onder begeleiding van de sergeant.
 
De opleiding die deze honden krijgen duurt twee jaar en is zeer intensief. Dat wil zeggen dat de begeleider er dagelijks mee moet trainen. De opleiding die Benji kreeg is gebaseerd op een ritueel bij de jacht. Een woordje uitleg. Wanneer de jager een dier heeft afgeschoten, gaat de hond er naar toe en schud hij het dier dood. Dit om het dier intact te laten. Wanneer hij het wild bij de jager brengt, krijgt hij als beloning alle ingewanden. Dit noemt men de buitdeling. Dit gebeurt ook als de honden nog puppy's zijn. Ipv ingewanden gaat het dan om een balletje. “Wanneer de hond dit doorheeft kun je alles met hem doen”, vertelt sergeant Hemmeryckx.
 
Na deze basisopleiding kan je de hond opleiden voor verschillende taken. Zo is er het vlakterivieren, puinzoeken en speuren. Bij vlakterivieren is het de bedoeling dat de hond opzoek gaat naar personen in bossen e.d. Dit kan gaan van vermiste kinderen tot dementerende bejaarden.
Het puinzoeken spreekt voor zich. De reddingshond gaat hier op zoek naar personen die bedolven liggen onder het puin. Speuren is aan de hand van een referentiegeur het slachtoffer zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door de hond eerst te laten ruiken aan een kledingsstuk, afkomstig van het slachtoffer. Benji is opgeleid voor het puinzoeken en vlakterivieren wat volgens sergeant Hemmeryckx genoeg is voor een hond.
 
Wanneer de opleiding voltooid is kan het kynologenteam voor een jury enkele proeven gaan afleggen. Wie slaagt voor deze proeven wordt officieel erkend en dit team kan dus ingezet worden bij interventies. Achteraf moet er natuurlijk nog veel geoefend worden. Tijdens de week gebeurt dit zelfstandig 'onder vrienden'. Op zaterdag wordt er telkens een groepsoefening georganiseerd, één in Vlaanderen en één in Wallonië. De begeleider is vrij om deel te nemen aan deze oefeningen en ook aan welke hij zou deelnemen. Zo gingen wij voorbije zondag op training mee in Hensies. Locatie was een verlaten bedrijventerrein.
 
Ondertussen heeft het team Benji/Kris ook al mogen meespelen in de Vlaamse politieserie Witse. Misschien wacht hun naast het redden van personen ook nog een grote filmcarrière.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief