REGIO - Feiten

C21

REGIO - Feiten

Editiepajot_politie_heel_goed

Geld uit lade gestolen

SINT-PIETERS-LEEUW - Er werd tijdens de nacht ingebroken in een bloemenwinkel langsheen de Brusselbaan. De dader(s) forceerden de toegangsdeur en ontvreemden een kleine hoeveelheid geld uit de geldlade.

Diefstal met braak

HERNE – In de Waardestraat werd dinsdag ingebroken in een buitenverblijf. Op het eerste zicht werden er oude spullen gestolen van geringe waarde gestolen en is er braakschade.

Met tractor vast op spoorweg

HERNE – De tractor bestuurd door V O, Michel uit Gooik valt dinsdag om 20 uur in panne op de overweg 23 aan de Edingsesteenweg. Op dat moment komt de slagboom naar beneden op de tractor. Slagboom is stuk. VO kan zijn tractor nog verplaatsen vooraleer de trein er aankomt.

Verkeersongeval

LENNIK - Bestuurder AM, Karim uit Roosdaal rijdt achteraan in het voertuig bestuurd door C, Murat uit Roosdaal. Geen gekwetsten.

Diefstal in woning met braak

HERNE - Onbekenden breken een raam open aan de voorzijde van de woning aan de Rankhove. Ze doorzoeken de volledige woning. Stelen er juwelen en een geldsom. Van de dader(s) tot op heden geen spoor.

Boom op de Vandepeereboomstraat

BUIZINGEN - De Vandepeereboomstraat in het centrum van Buizingen werd maandag in de late voormiddag afgesloten door een omgevallen boom. De brandweer van Halle zaagde het hout in stukken.

Opnieuw sackjacking

DROGENBOS - Aan een kruispunt op de Paul Gilsonlaan is de handtas van een vrouw gestolen. Het slachtoffer stond met haar wagen aan te schuiven voor het rode licht toen haar ruit werd ingeslagen.

Politie zoekt inbrekers dierenspeciaalzaak

DILBEEK - De politie is op zoek naar de drie mannen die op 6 oktober vorig jaar ingebroken hebben in dierenspeciaalzaak 'Animal Express' in Groot-Bijgaarden. Het drietal staat op de beelden van de beveiligingscamera, maar is nog op vrije voeten.

Om half vijf in de ochtend ging bij dierenspeciaalzaak 'Animal Express' in de Roekhout in Groot-Bijgaarden het alarm af. Toen een politiepatrouille ter plaatse snelde, kruiste ze de gestolen witte Iveco bestelwagen van de zaak. De politiemensen draaiden zich onmiddellijk om, en vonden iets verder de bestelwagen leeg terug. De drie daders, die aan de haal gingen met 20.000euro, werden gefilmd door de bewakingscamera's van de zaak. 

Wie meer informatie heeft over deze inbraak, neemt het best contact op met de onderzoekers via het gratis telefoonnummer 0800-91.119.

Rechten van arrestanten in 18 talen

BRUSSEL – De Algemene Directie van de Administratieve Politie van de Federale Politie heeft, in overleg met de Vaste Commissie van de Lokale Politie, het initiatief genomen om een vertaling van de wet met betrekking tot de rechten van gearresteerde personen op het intranet te plaatsen.

Na berichtgeving in de media vandaag verduidelijkt de Federale Politie dat dit initiatief vorig jaar al is genomen, na een aanpassing van de wet op het politieambt. Het gaat om een werkinstrument dat ter beschikking staat van alle politieambtenaren, zowel lokaal als federaal. Die kunnen het gebruiken om aan personen die administratief opgepakt zijn, te tonen welke rechten zij hebben in een taal die de arrestanten begrijpen.

Momenteel is de tekst vertaald in 18 talen, bijvoorbeeld in het Deens, Roemeens, Russisch en Italiaans.

Snelheidsduivels moeten binnenkort oppassen

BEERSEL - Op het grondgebied van Beersel zal je binnenkort moeten uitkijken als je het gaspedaal graag stevig induwt. De tijd dat je er sneller kon rijden dan in andere zones voordat je geflitst kon worden, is in september voorgoed voorbij.Vergeleken met andere politiezones heb je in de zone Beersel minder kans om een snelheidsboete op te lopen. Dat komt niet omdat de Beerselse politie minder controleert, maar wel omdat ze een hogere tolerantiedrempel toepast. Zo word je in de bebouwde kom in Beersel pas geflitst als je 65kilometer per uur haalt, terwijl dat in andere zones al aan 57kilometer per uur is. 'Alle politiekorpsen brengen een foutmarge van zes kilometer in rekening. Die wordt van de gemeten snelheid afgetrokken, en daarop wordt het bedrag van de boete berekend', legt zonechef Jozef Koeks uit. 'Ook wij werken met die foutmarge, maar daar komt nog een tolerantiedrempel van acht kilometer per uur bovenop. Ons hoofddoel is namelijk niet om een boete te geven aan de bestuurders die met 57kilometer per uur over de Alsembergsesteenweg rijden. Wij willen ons vooral toespitsen op de snelheidsduivels.'

Maar aan die aanpak komt binnenkort een einde. 'In een omzendbrief staat dat elke tolerantiedrempel moet worden weggewerkt, behalve dan die technische foutenmarge', verduidelijkt Koeks. 'Ons plan is om daar in twee fases naar toe te werken. Op 1juli zakken we naar 60kilometer per uur, en eind augustus of begin september moet de omschakeling compleet zijn.'

Die verlaging zal de bestuurders mogelijk een pak geld kosten. Bij een controle van zowat duizend voertuigen een kleine twee weken geleden op de Alsembergsesteenweg in Dworp en de Brusselsesteenweg in Alsemberg, liepen iets minder dan veertig chauffeurs tegen de lamp. Onder de nieuwe regeling zouden maar liefst 600 personen een boete in de bus hebben gekregen.

Voor de politie betekent de afschaffing van de tolerantie een pak extra werk. 'Het aantal pv's zal in het begin de hoogte in schieten. Als iedereen van de nieuwe regeling op de hoogte is, zal dat wel wat dalen. Maar ik ben me ervan bewust dat het administratief werk zal toenemen', zegt Koeks. 'Of we door die verandering minder op snelheid zullen controleren? Zeker niet. Sowieso zijn we verplicht om vier uur per week controles te houden.

De boetes voor een snelheidsovertreding kunnen stevig oplopen. Wie tot tien kilometer per uur te snel rijdt, moet daarvoor sowieso 50euro betalen. Als je die grens overschrijdt, hangt de boete af van de plaats waar je de overtreding hebt begaan. In de bebouwde kom, een zone 30 of een schoolomgeving betaal je 10euro extra per bijkomende kilometer boven die 10kilometer-grens. Als je geflitst bent aan meer dan 30kilometer per uur te snel, dan moet de politierechter zich over de zaak buigen. Sowieso moet je dan je rijbewijs minstens 8dagen inleveren, en de bijkomende boete is zeker niet te onderschatten.

Voor de snelheidsovertredingen op de 'andere wegen' is de wetgever iets milder. Daar moet je pas voor de politierechtbank verschijnen als je meer dan 40kilometer per uur te snel hebt gereden (Bron:  http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=F4269CJT  ).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2009
Editiepajot
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief