TOLLEMBEEK - NA 201 albums stoppen Urbanus en Willy Linthout met hun strips over Urbanus

C21

TOLLEMBEEK - NA 201 albums stoppen Urbanus en Willy Linthout met hun strips over Urbanus

20220518_115238__kopie_
Willy(vooraan) en Urbanus strips aan het signeren zeker 25 jaar geleden. - Foto archief Marc Colpaert
 
Na 39 jaar en 201 strips, zetten komiek Urbanus en tekenaar Willy Linthout een punt achter hun populaire stripreeks, De Avonturen van Urbanus. Volgens de beide heren was het tijd om afscheid te nemen. De reeks begon in 1983 met de publicatie van ‘Het fritkotmysterie’ en een origineel exemplaar van uit die tijd is vandaag al wat geld waard, maar verwacht nu ook niet de grote bedragen. Ga ik als stripverzamelaar de strips missen(ik heb er een 170 exemplaren van,red.), neen niet echt, maar stoppen moesten ze nu toch ook niet. Ik kreeg zelfs ooit een klein gastrolletje in één van zijn strips.De reeks Urbanus is zo speciaal dat er bijna niemand in slaagt om zo een dolle strip te maken in het Vlaamse striplandschap.
 
Tekenaar Willy Linthout gaf de aanzet voor de strips en stuurde per fax enkele voorbeelden naar Urbanus, die dan op zijn beurt per fax een vervolg maakte aan het verhaal, zo werd in de eerste weken gewerkt. In Tollembeek tijdens de jaarmarkt was het kraampje van Urbanus en Willy de place to be om een getekend exemplaar te bemachtigen. Wij spreken dan van de jaren 1985 tot 1995, zie foto. De strip groeide uit tot een groot succes. Al vele jaren is elk nieuw album één van de best verkochte strips, samen met andere toppers zoals Suske & Wiske en De Kiekeboes. 
 

In oktober zal het album 200 dat de gebruikelijke titel  'Het laatste avontuur’ meekrijgt  in de winkels liggen. Maar Urbanus zou Urbanus niet zijn als ze zouden stoppen bij nummer 200. Bij Radio 2 vertelde Urbanus dat er na het nummer 200 nog 1 extra strip zal verschijnen. Album 201 ’Het allerlaatste avontuur’. Ons zou het niets verbazen moest er na de strip 201 'Het allerlaatste avontuur' nog een Allerallerallerlaatste avontuur bijkomen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief