REGIO - De maand mei moet uitgeroepen worden tot de Meimaand Kapelletjesmaand!

C21

REGIO - De maand mei moet uitgeroepen worden tot de Meimaand Kapelletjesmaand!

Editie_lennik_kapel_saffelberg_3
Een van de vele mooie kapelletjes , hier de kapel van Saffelberg in Lennik.- Foto Marc Colpaert
 
Mei is niet enkel de maand waarin we het gras niet maaien, maar ook van oudsher de Mariamaand. Het was eeuwenlang hét uitgelezen moment voor een bedevaart of om samen te komen bij één van de vele kapelletjes in het dorp. Haast overal in het Pajottenland staan wel kapelletjes: van kleine gevelnisjes over pijlerkapellen tot grote veldkapellen.
Maar deze kapelletjes en de rijke tradities die eraan verbonden zijn, staan momenteel sterk onder druk. We kennen misschien nog wel een buurvrouw die deze maand het kapelletje in de straat versiert met bloemen of noveenkaarsen. Maar het zijn ondertussen kranige tachtigers die aan deze kapellen ooit nog bloemen hebben geplooid of zandmotieven gemaakt. Bovendien dreigen ook heel wat verhalen over kapellen vandaag verloren te gaan. Wie weet er vandaag nog waarom een bepaald kapelletje werd opgericht en welke dorpsgenoot het heeft gebouwd of opknapte? Daarom roepen we de maand mei (opnieuw) uit tot kapelletjesmaand!
 
 
 
En we hebben ook uw hulp nodig! OED Pajottenland, de intergemeentelijke samenwerking rond onroerend erfgoed in Gooik, Herne, Lennik en Pepingen, voert momenteel i.s.m. ZENDER een inventarisatie uit van alle kapelletjes. Hiervoor is kunsthistorica Anne-Mie Havermans nog op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Ben je de beheerder van een kapelletje of weet je wie zich vandaag over het onderhoud ervan bekommert? Liggen er op jouw zolder nog oude foto's of ken je nog straffe of ontroerende verhalen over bepaalde kapelletjes? Laat haar dan zeker iets weten! Dit project is een samenwerking tussen OED Pajottenland en ZENDER en was niet mogelijk zonder de financiële ondersteuning door de provincie Vlaams-Brabant.
 
Meer informatie?
 
Anne-Mie Havermans: Anne-Mie@zender.be 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief