REGIO - N-VA wil gemeentefusie voor héél het Pajottenland bestuderen

C21

REGIO - N-VA wil gemeentefusie voor héél het Pajottenland bestuderen

Kaart_politiezone_pajotteland
 
De N-VA-afdelingen van Lennik, Gooik, Galmaarden, Herne en Pepingen willen een gemeentefusie in het Pajottenland in zijn totaliteit bestuderen. Niet enkel voor de 3 CD&V meerderheden. Een CD&V-sjerp mag geen motivatie zijn, wel het belang van de bevolking. CD&V staart teveel naar eigen navel.
Volgens N-VA hebben de gemeenten in het Pajottenland moeilijkheden om al hun taken te volbrengen. Daarom is het noodzakelijk dat we als landelijke gemeenten samenwerken om de slagkracht van al de Pajotse gemeenten te verhogen.
 
Een fusie met Bever kan ook voor N-VA, maar daarvoor moeten eerst de grondwet worden aangepast.
 
“Het is belangrijk dat we als Pajotse gemeenten zelf het initiatief nemen en zelf kiezen om er als Pajottenland voor te gaan. Hierdoor vermijden we dat in een volgende legislatuur boven onze hoofden in onze plaats anders wordt beslist. Ook financieel is het interessant, de gemeenten krijgen 500 euro per inwoner, maar dat mag nooit de hoofdreden zijn”, zegt N-VA-volksvertegenwoordiger en Lenniks gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh
 
N-VA wil een fusie niet door de strot van de bevolking duwen en wil daarom eerst een bevraging organiseren en een motie indienen op de verschillende gemeenteraden.Ondanks die schuldovername tot 500 euro per inwoner blijft het voor de kleine Pajotse gemeenten een grote stap.
 
“De N-VA wil de Pajotse gemeenten bundelen en zo de eigenheid bewaren maar met de voordelen van de schaalvergroting: een betere meer professionele dienstverlening, sterkere administraties, financiële slagkracht, meer ruimte tot investeringen en  éénheid van commando. Er zal ook bespaard worden op de postjes. Heel wat politieke mandaten zullen verdwijnen”, zegt Dehandschutter (Gooik).
 
De N-VA is een groot voorstander van het Deense model. Denemarken voerde in 2007 al een gemeentefusie door met 40.000 inwoners als norm. De gemeenten kregen wel een korte periode om eerst zelf partners te zoeken voor het officieel verplicht werd. “Als Pajotse gemeenten willen we voorsprong nemen en nu al zelf beslissen met wie we willen samenwerken. We zijn allemaal trots op ons Pajottenland ook al is de ene van Gooik en de andere van Pepingen, Herne, Galmaarden, Lennik of Bever. We kunnen samen een mooi verhaal schrijven dat het Pajottenland op de kaart zet”, vindt Jonas De Boeck (Herne).
 
 
 
Fusies onvermijdelijk als gemeenten professioneler willen werken
 
Jonas De Boeck noemt de fusies zelfs onvermijdelijk. Veel gemeenten denken er over na, maar durven de sprong niet te wagen. Onbegrijpelijk, want veel burgemeesters van kleine gemeenten hebben het op dit moment echt niet gemakkelijk met hun begroting. Elke gemeente heeft zijn eigen OCMW, zijn eigen dienst openbare werken, zijn eigen milieudienst… De gemeenten gaan dan onderling allerhande samenwerkingsverbanden aan om bepaalde zaken te realiseren. Dat weinig transparante netwerk kan beter vervangen worden door een hechte gemeenteband”, stelt Rudy Tiebout (Galmaarden).
 
Daarnaast zouden de Pajotse gemeenten 20 miljoen euro aan schuldenlast verliezen. Met dat geld kan er eindelijk werk gemaakt worden van broodnodige infrastructuurwerken in onze streek die nu door geldgebrek worden uitgesteld. Nu hebben de gemeenten vaak geen middelen om in de dorpskernen te versterken.
 
Boven de partijgrenzen bekijken
 
CD&V staart momenteel naar de eigen navel. Het belang van de burger staat centraal, daarom moet de oefening globaler gemaakt worden. Kleine gemeenten als Pepingen en Lennik, die in dezelfde politiezone zitten, blijven dan verweesd achter laat Gerda Claeys (Pepingen) weten.
 
De N-VA heeft geen probleem met minder politieke mandaten. Ze berekende dat per legislatuur 3 miljoen euro zal bespaard worden. Deze centen zullen dus niet meer naar de politiek gaan maar kunnen rechtstreeks geïnvesteerd worden in wegen, verkeersveiligheid, dienstverlening, natuur, verenigingsleven,…
 
N-VA wil een fusie niet door de strot van de bevolking duwen en wil daarom eerst een bevraging organiseren en een motie indienen op de verschillende gemeenteraden.
 
We nodigen de schepencolleges uit om in het Pajottenland een stap in de goede richting te zetten en het gesprek over meer samenwerking concreet te maken.
 
 
 
 
-
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief