LENNIK - Gemeente reageert op de wilde plannen van de fusiegesprekken Galmaarden – Gooik - Herne

C21

LENNIK - Gemeente reageert op de wilde plannen van de fusiegesprekken Galmaarden – Gooik - Herne

Editie_lennik_gemeentehuis_2__kopie_
Lennik loopt niet wild van een fusie.- Foto Marc Colpaert
 

Lennik nam vrijdag kennis van de wilde plannen van Galmaarden, Herne en Gooik. Helemaal uit de lucht vallen we niet want het concept fusie komt steeds dichterbij. Toch is het bestuur van Lennik verrast omdat in het burgemeestersoverleg van juni duidelijk afgesproken was om een bestuurskrachtmeting uit te voeren waarin zou worden gepeild naar de bestuurskracht van iedere gemeente, de gezamenlijke uitdagingen en mogelijke samenwerkingen. Een aantal gemeenten nemen nu de vlucht vooruit, een stukje opgejaagd door de pers. 

Het bestuur in Lennik is een koele minnaar van fusies. We geloven niet dat door een samengaan van een aantal gemeenten persé meer (financiële) draagkracht ontstaat. Ook en vooral omdat een fusie in het Pajottenland sowieso een groot gebied behelst, met vele km aan wegen en infrastructuur en relatief weinig inwoners. Tegelijk beseffen we dat een fusie in de bestaande logica van de Vlaamse regering onvermijdelijk wordt op termijn.

Voor ons is het belangrijk dat we niet over één nacht ijs gaan én dat we de bevolking voldoende vooraf betrekken zodat een uiteindelijke fusie niet als een verrassing komt. Lennik is een centrumgemeente, met een bloeiende handelskern, verschillende scholen uit verschillende netten en met een zeer levendig verenigingsleven. Dat aspect willen we behouden. Lennik wil dus praten, met verschillende partnergemeenten om in de eerste plaats de dienstverlening aan de bevolking te kunnen verbeteren.  

Bovendien heeft Lennik ook een aantal uitdagingen die anders zijn dan de typische plattelandsgemeente, met de ligging aan de N8 en de N285. Dat vergt een gedegen beleid op het vlak van mobiliteit en veiligheid.  Onze gemeente ligt ook in de 2de gordel rond Brussel en dus is ook taal- en integratiebeleid een must naast (sportieve en culturele) voorzieningen, een goed gefinancierd veiligheids- en sociaal beleid en last but not least, gezonde financiën. Kortom, laat het ons eerst over de inhoud hebben en daarna over de partnerkeuze.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2022
Marc Colpaert/Marc Sluys
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief