N-VA start campagne rond fusies in de Pajotse gemeenten. - Het is 5 voor 12

C21

N-VA start campagne rond fusies in de Pajotse gemeenten. - Het is 5 voor 12

Foto_paard_3
 
Schermafbeelding_2022-11-23_om_21
 

De N-VA-afdelingen van Lennik, Gooik, Galmaarden, Herne, Pepingen en Bever zijn een campagne gestart om de burgers en schepencolleges te overtuigen van een gemeentefusie. Volgens N-VA hebben de gemeenten in het Pajottenland moeilijkheden om al hun taken te volbrengen en is het daarom is noodzakelijk dat we als landelijke gemeenten samenwerken om de slagkracht van onze regio te verhogen. Als we nu niet ageren missen we de boot volgens de Pajotse N-VA afdelingen. De gemeenten hebben tijd tot eind december om te beslissen.

De infrastructuur is onze streek is ondermaats, het personeel zit op haar tandvlees, er is een gebrek aan daadkracht en de gemeenten moeten steeds meer taken op zich nemen. De uitdagingen zijn niet te overzien en toch is er zeker bij sommigen ( Lennik en Pepingen) nog geen “sense of urgency” zichtbaar.

Daarom starten we een affichecampagne, advertenties via sociale media en een infobrochure in de 19.000 brievenbussen van het Pajottenland. Voor N-VA is het duidelijk: Het is tijd om te kiezen.

Volgens N-VA is de ernst van de situatie nog niet doorgedrongen in sommige schepencolleges en heerst er vooral de angst om hun eigen postje te verliezen.

Het is belangrijk dat we als Pajotse gemeenten zelf het initiatief nemen en zelf onze toekomst te bepalen. Hierdoor vermijden we dat in een volgende legislatuur boven onze hoofden in onze plaats anders wordt beslist. Ook financieel is het interessant, de gemeenten krijgen 500 euro per inwoner.

“De N-VA wil de Pajotse gemeenten bundelen en zo de eigenheid bewaren maar met de voordelen van de schaalvergroting: een betere meer professionele dienstverlening, sterkere administraties, financiële slagkracht, meer ruimte tot investeringen en  éénheid van commando. Er zal ook bespaard worden op de postjes.

We zijn allemaal trots op ons Pajottenland ook al is de ene van Gooik en de andere van Pepingen, Herne, Galmaarden, Lennik of Bever. We kunnen samen een mooi verhaal schrijven dat het Pajottenland op de kaart zet”

Kristien Van Vaerenbergh: “Kijk naar het actuele debat over de Vlaamse waterkwaliteit. De Pajotse gemeenten hebben de laagste rioleringsgraad en zuivering van afvalwater van heel Vlaanderen. Zonder samenwerking zal dat zo blijven.*

Fusies onvermijdelijk als gemeenten professioneler willen werken

Een fusies is volgens N-VA zelfs onvermijdelijk. Veel gemeenten denken er over na, maar durven de sprong niet te wagen. Onbegrijpelijk, want veel burgemeesters van kleine gemeenten hebben het op dit moment echt niet gemakkelijk met hun begroting. Elke gemeente heeft zijn eigen OCMW, zijn eigen dienst openbare werken, zijn eigen milieudienst… De gemeenten gaan dan onderling allerhande samenwerkingsverbanden aan om bepaalde zaken te realiseren. Dat weinig transparante netwerk kan beter vervangen worden door een hechte gemeenteband.

“Kijk naar het actuele debat over de waterkwaliteit. De Pajotse gemeenten hebben de laagste rioleringsgraad en zuivering van afvalwater van heel Vlaanderen. Zonder samenwerking zullen we daar blijven staan.”

Fusie met 6 i.p.v. met 3

CD&V staart momenteel naar de eigen navel. Het belang van de burger staat centraal, daarom moet de oefening globaler gemaakt worden. Kleine gemeenten als Pepingen en Lennik, die in dezelfde politiezone zitten, blijven dan verweesd achter. 

Het pajotse fusieverhaal is volgens ons een partijpolitiek probleem. De Open Vld van Pepingen en Lennik hebben schrik om hun positie te verzwakken indien ze in een fusieverhaal terechtkomen. Dat dit ten koste gaat van de dienstverlening voor de burger is van geen tel.

De N-VA heeft geen probleem met minder politieke mandaten. Ze berekende dat per legislatuur 3 miljoen euro zal bespaard worden. Deze centen zullen dus niet meer naar de politiek gaan maar kunnen rechtstreeks geïnvesteerd worden in wegen, verkeersveiligheid, dienstverlening, natuur, verenigingsleven,…

N-VA wil een fusie niet door de strot van de bevolking duwen en willen we als N-VA vragen dat inwoners nauw betrokken worden bij de fusie. Als lokale N-VA nemen wij daar trouwens ook het voortouw door onze informatiecampagne!

We nodigen de schepencolleges uit om in het Pajottenland een stap in de goede richting te zetten en het gesprek over meer samenwerking concreet te maken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief