REGIO - Alle treinperrons ook in open lucht rookvrij in alle stations van de NMBS vanaf 1 januari!

C21

REGIO - Alle treinperrons ook in open lucht rookvrij in alle stations van de NMBS vanaf 1 januari!

Editie_ninove_station_4
Niet meer roken op de perrons.- Foto Marc Colpaert
 
Wie in 2023 op een perron staat in Tollembeek, Herne, Ninove of Geraardsbergen en in alle andere stationsvan de NMBS, weet dan dat roken echt niet meer mag. Een gewaarschuwde man is er twee waard en een vrouw drie! Vanaf 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de perrons in de stations van de NMBS. Dus roken in openlucht is bij deze niet meer mogelijk op de perrons. Het volledige spoorwegdomein wordt rookvrij en NMBS lanceert een bewustmakingscampagne voor de reizigers. 
 
1 januari staat voor de deur en dat gaat gepaard met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Roken en vapen worden vanaf 1 januari 2023  verboden in heel het station, ook in de open lucht. Het algemeen rookverbod in de stations is een politieke beslissing, die NMBS en de kankerverenigingen alleen maar kunnen toejuichen. Concreet zal de maatregel gelden in alle 550 stations van het land. Er zijn 3 doelstellingen: gezondheid, netheid en duidelijkheid.
Een comfortabel station voor iedereen
Wat betreft de gezondheid, helpt de maatregel om vervelende situaties te voorkomen. Een tabakvrije omgeving beschermt reizigers en spoorwegpersoneel tegen de schadelijke gevolgen ervan. Dit gaat ook kopieergedrag tegen, met name bij jongeren en kinderen die gebruikmaken van de perrons. De maatregel zorgt ook voor meer netheid, aangezien er geen sigarettenpeuken meer op de perrons en in de sporen gegooid zullen worden. Het schoonmaken van sporen en perrons vraagt een complexe logistiek en gaat gepaard met zeer hoge jaarlijkse kosten.
 
En als de wet uniform wordt toegepast, zorgt dat voor meer duidelijkheid: de nieuwe maatregel maakt namelijk geen onderscheid tussen de overdekte perrons en de perrons in open lucht. Het rookverbod geldt voortaan op het volledige spoorwegdomein.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief