REGIO - Doe mee met Februari is de maand zonder alcohol

C21

REGIO - Doe mee met Februari is de maand zonder alcohol

Spandoek_tournee_minerale
 

‘Tournée Minérale blaast in 2023 zeven kaarsjes uit! De campagne van VAD/De Druglijn roept opnieuw iedereen op om in februari – voor het eerst of opnieuw – een maand lang geen alcohol te drinken. De actie kadert binnen het intergemeentelijk actieplan gezondheid Pajottenland voor de gemeenten Gooik, Galmaarden, Bever, Herne, Roosdaal, Lennik en wordt uitgewerkt in samenwerking met het intergemeentelijk gezondheidsplatform en LOGO. VAD zet zelf in op een campagne op sociale media en bekendmaking in de pers. Maar ook alle vormen van lokale bekendmaking zijn van onschatbare waarde. 

Enkele cijfers

Uit het rapport van 2021 blijkt dat de campagne de mensen nog steeds even goed bereikt: 

➢ 95% van de volwassen Vlamingen kent Tournée Minérale. Daarmee is de campagne even bekend als de nationale feestdag. 

➢ 19% van de bevraagden nam in 2021 deel aan de maand zonder alcohol. Daarmee blijft de groep deelnemers min of meer constant: ook in de voorgaande jaren nam steeds een op de vijf volwassenen deel. 

➢ Die groep bestaat uit een mix van terugkerende en nieuwe deelnemers: vorig jaar deed 22% voor de eerste keer mee. ➢ De deelnemers evalueren het initiatief positief: 8 op de 10 hield vol en dronk de hele maand geen alcohol. 6 op de 10 ervoeren positieve effecten van hun aangepaste drinkgedrag en 9 op de 10 zegt de overwegen opnieuw mee te doen. 

Conclusie: Tournée Minérale is en blijft een zinvol initiatief

Wat mag je verwachten in onze Pajotse gemeenten? 

In samenspraak met de communicatiediensten delen we mocktailreceptjes via het infoblad en via sociale media. Hou dus zeker de gemeentelijke fb en instagram pagina's in de gaten! We zetten opnieuw de spandoeken in op de openbare plaatsen in de gemeente (gemeentehuis, OCMW, sportcentrum, muziekacademie,...).  Zo sensibiliseren we op een laagdrempelige manier onze bevolking. 

Onze lokale drankenhandelaars/kruideniers worden aangeschreven met de oproep om hun alcoholvrij aanbod in de kijker te zetten gedurende de hele maand februari. In de brief krijgen ze leuke tips om hun alcoholvrij standje op te stellen. We sporen ook aan om hun eigen winkelpersoneel te overtuigen om een maand lang geen alcohol te drinken en de gezondheidsvoordelen te ervaren. We roepen hen ook op om foto's van hun initiatief te delen op sociale media. 

Alcoholvrije alternatieven kunnen het hele jaar door!

Denk maar aan een alcoholvrij alternatief bij de Paasbrunch, alcoholvrije sangria in de zomer of alcoholvrije gluhwein in de wintermaanden. Je kan leuke receptjes terugvinden op de website van tournee minerale of op de website www.meervanzonder.be . Maar kijk zeker ook eens op de website van je favoriete supermarkt. 

Blijf op de hoogte

Via de website en de facebook pagina van tournee minerale weet je het laatste nieuws over de campagne

Gezonde gemeenten

De actie kadert binnen het intergemeentelijk actieplan gezondheid Pajottenland en wordt uitgewerkt in samenwerking met het intergemeentelijk gezondheidsplatform en LOGO Zenneland. We willen onze bevolking overtuigen van de gezondheidsvoordelen van een maand zonder alcohol en hen ook warm maken voor alcoholvrije alternatieven. Lekker blijven hangen kan ook zonder alcohol, aldus Bianca Vanreepinghen preventiewerker gezondheid. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jan 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief