Het Kasteel en de Museumtuin GAASBEEK bruisen van leven
Op 24 augustus wandelde de 23.000e bezoeker, samen met haar hele gezin, het kasteel binnen. Ze kregen een warme ontvangst en een mooi souvenirpakket mee naar huis. Nog net voor de schoolbanken opnieuw lonken, planden deze buurtbewoners een familie-uitje naar het gerestaureerde kasteel.
Op 1 juli zwaaiden de kasteelpoorten, na een sluiting van drie jaar voor een grote restauratiecampagne, opnieuw open. Op nog geen twee maanden (of exact 46 effectieve openingsdagen) tijd wisten maar liefst 23.000 bezoekers hun weg te vinden naar de gerestaureerde kasteelkamers en de filmische expo
Ne mobliez mie - Oefeningen in zelfbehoud. Een opkomst waarvan we alleen maar durfden dromen.
"Ik ben bijzonder blij met de grote toeloop aan bezoekers. Als museum wil je een relevante en bruisende plek zijn. We bereiken jong en oud, kasteel-, natuur-, museum- of FC Bergmanfans, bezoekers van Lennik en ver daarbuiten. Voor of na het bezoek blijven ze ook nagenieten in onze zomerbar en binnentuin. Bijna de helft van onze bezoekers kiest voor een combiticket met de Museumtuin, het resultaat van de vruchtbare samenwerking met onze partner Agentschap Natuur & Bos.
Meer dan 5.000 Museumpashouders uit het hele land zakten al af naar Gaasbeek. Het hele team zet zich elke dag in om onze bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden. Achter de schermen maken we ons klaar om vanaf april 2024 onze collectie in een vernieuwde scenografie te tonen."- Isabel Lowyck, directrice Kasteel van Gaasbee.
Stenen getuigen
Ook de Gloriëtte met het weelderige stucplafond en de Sint-Gertrudiskapel, die op zondagnamiddag opengesteld worden voor publiek, trokken al heel wat bewonderende blikken. Het monumentale altaarstuk van Vlaamse Meester Gerard Seghers (tijdelijk een hoogwaardige reproductie omwille van een klimatologische studie) maakt, net als het stucplafond, deel uit van 'Vlaamse Meesters op hun Plek'.
In de Sint-Gertrudiskapel schittert bovendien een hedendaags glasraam van kunstenaar Ben Sledsens. Tijdens het SeptemberFestival, in samenwerking met De School van Gaasbeek, zullen hier twee concerten plaatsvinden.
Bloeiende Museumtuin
De kwakkelende Belgische zomer stak geen stokje voor het succes van de Museumtuin. Sinds mei gingen maar liefst 13.880 bezoekers de bijzondere groenten- en fruitcollectie bewonderen. Sinds de opening van het kasteel in juli deed 87% daarvan dit met een combiticket voor zowel een bezoek aan het kasteel als de tuin. De perfecte combinatie van erfgoed, cultuur en natuur.
"De Museumtuin van Gaasbeek werd in 1998 voltooid door het Agentschap voor Natuur en Bos en in 2017 opengesteld voor het grote publiek. We merken dat de tuin steeds meer bekendheid geniet en als maar meer bezoekers naar Gaasbeek lokt. Zowel echte tuinspecialisten als gezinnen of toeristen komen hier aan hun trekken. In 2023 kennen we een recordaantal bezoekers, de kroon op het werk van de tuiniers en vrijwilligers die dit elke dag mogelijk maken.
Dit jaar vieren we de 25e verjaardag van de Museumtuin. Op zondag 10 september gooien we de poorten van de tuin open. Iedereen is welkom voor gratis rondleidingen, proeverijen, kinderactiviteiten, demonstraties, een streekmarktje en nog veel meer leuks. Je kan deze dag ook het kasteel gratis bezoeken, alle redenen dus om af te zakken naar het kasteeldomein van Gaasbeek!"- Hilde Groenweghe - Agentschap voor Natuur en BoS.
Programma 2023
» Filmische expo Ne mobliez mie van 01.07 t.e.m. 05.11
» Schatten van Vlieg-zoektocht van 01.07 t.e.m. 31.08
» Pop-up Zomerbar Bobette in de binnentuin van 01.07 t.e.m. 30.09
» SeptemberFestival i.s.m. De School van Gaasbeek van 27.08 t.e.m. 10.09
» Open Monumentendag op 10.09 : gratis toegang tot het kasteel en de Museumtuin die dan ook hun 25 jarige bestaan vieren
Meer info op www.kasteelvangaasbeek.be en www.museumtuingaasbeek.be