Officiele opening van het Speelbos LENNIK

C21

Officiele opening van het Speelbos LENNIK

20240916_122227
 
Na jaren van intensieve voorbereiding en samenwerking, is het afgewerkte speelbos in Lennik eindelijk een feit. Dit project, dat in 2016 van start ging, biedt nu een prachtige, veilige en avontuurlijke speelomgeving voor kinderen, met diverse speelelementen en een focus op biodiversiteit.
Een lang gekoesterde droom
Het idee voor het speelbos ontstond jaren geleden tijdens een startdag voor Chiroleiding in Gent waar de Chiroleiding uit Lennik aankaartte geen bos meer te hebben om in te spelen. Toen Marc Bruylandt, de huidige milieuambtenaar, in 2014 voor gemeente Lennik begon te werken, bleek dat er nog steeds geen geschikt bos was waarin de Lennikse jeugd in het centrum kon spelen. Op verzoek van burgemeester Irina De Knop werd er gezocht naar terreinen om een speelbos in te richten. Er werd gekozen voor het terrein tussen de parking van de sportsite Jo Baetens en het spaarbekken waarna een mooie samenwerking volgde tussen schepen Heidi Elpers, die het traject voor aankoop en aanvraag subsidies ondersteunde, en schepen Hendrik Schoukens die mee zijn schouders zette onder het traject voor de inrichting.
Van idee tot realisatie
Het traject van de eerste zoektocht naar geschikte terreinen tot de volledige inrichting van het speelbos heeft acht jaar geduurd. Gedurende deze periode werden verschillende stappen doorlopen:
1. Goedkeuring van eigenaars: Verkrijgen van toestemming om de gronden aan te kopen.
2. Subsidieaanvragen: Opstellen van dossiers en verkrijgen van subsidies bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
3. Budget en aankoop: Voorzien van budget, aanstellen van een notaris en definitieve aankoop van de gronden.
4. Participatietraject: Opstarten van een participatietraject voor het opstellen van een inrichtingsplan, waarbij veel ideeën naar boven kwamen en de realistische zaken weerhouden werden.
5. Inrichtingsplan: Opstellen van een inrichtingsplan en aanvragen van subsidies bij het Agentschap voor Natuur en Bos, die in december 2019 werden goedgekeurd. Het Agentschap voor Natuur en Bos verleende naast een subsidie ook adviezen om het speelbos tot een biodivers bos te maken in de komende jaren.
6. Creatieve invulling: Aannemers kregen de vrijheid om hun creativiteit te gebruiken voor de speelnatuur, wat resulteerde in een speels en creatief ontwerp waarna de omgevingsvergunning op basis hiervan werd opgemaakt.
7. Administratieve fase: Voor elke opdracht werden bestekken gemaakt, de markt geconsulteerd, offertes gevraagd en tot slot bedrijven aangesteld om over te gaan tot de aanleg van het speelbos. 
8. Sanering en aanleg: In 2022 werd de bovenste laag steenpuin en duizendknoop gesaneerd om de jeugd een veilige en gezonde speelomgeving te kunnen bieden. In het voorjaar van 2023 verschenen de eerste speelelementen, zoals een brug met touwen, een theater met platform, zitbalken en stammen, een glijbaan en trap, evenwichtsbalken en een belevingspad met evenwichtsbalken en een stammentoren. Eind januari 2024 werd er in samenwerking met de gemeentelijke basisschool ’t Rakkertje een haag en doolhof aangeplant die zorgt voor een zoomvegetatie en een leuke aanvulling bij het speelbos.
9. Bescherming van biodiversiteit: Langs het pad richting de in- en uitgang op de Alfred Algoetstraat, werden plekjes met orchideeën beschermd tegen vertrappeling. Hiervoor werd dit jaar een overeenkomst opgemaakt met Natuurpunt Lennik, die vanaf nu instaat voor het beheer ervan. Op die manier werd er ook een educatief luik aan het speelbos toegevoegd die meer info biedt over de aanwezige en bewonderingswaardige biodiversiteit.
10. Veiligheid en toegankelijkheid: Tijdens het najaar van 2023 werd er een omheining geplaatst langs de Alfred Algoetstraat en parking Sporthal om de veiligheid van spelende kinderen in het bos te garanderen.  Als kers op de taart werd het speelbos afgelopen zomer inclusief gemaakt door de plaatsing van een rolstoelplatform en een rolstoeltoegankelijk pad. Dit platform, gelegen ongeveer 2 meter boven het maaiveld, biedt een rustige plek om te vertoeven. Eind dit jaar worden er rond het platform nog enkele hoogstammige bomen aangeplant die voor de bezoeker hiervan een unieke ervaring tussen de boomkruinen zal creëren.
Financiering en planning
De totale inrichting van het speelbos werd geraamd op ongeveer 200.000 euro, een bedrag dat gerespecteerd werd. Hoewel de definitieve opening oorspronkelijk gepland was voor de buitenspeeldag van april 2023, werd het project pas 1,5 jaar later voltooid. De realisatie werd mogelijk gemaakt door subsidies van de Vlaamse overheid, specifiek de VSGB-subsidies, die natuurgebieden en groene ruimten in de rand rond Brussel toegankelijk maken.
Toekomstige plannen
In de nabije toekomst zal er nog een toegankelijkheidsreglement en een natuurbeheerplan opgesteld worden om ervoor te zorgen dat het speelbos op een duurzame manier beheerd en gebruikt wordt in de komende jaren.
Tot slot wordt er werk gemaakt van de verbinding naar Natuurpark Lennik met een rolstoelvriendelijk wandelpad tussen de site Jo Baetens en het natuurpark aan Slagvijver.
Activiteit ‘Week van het Bos’ 
Stip de ‘Week van het Bos’ van 6 tot 13 oktober alvast aan in je agenda. Op zaterdag 12 oktober wordt deze week feestelijk afgesloten in het nieuwe speelbos aan de site Jo Baetens. Vanaf 14 uur starten er superleuke creatieve activiteiten, zoals voederbakjes en stronkmannetjes maken, zaaien in je zelf ontworpen bloempot en kleimaskers boetseren op bomen. Kinderen kunnen als echte speurneuzen met een vergrootglas op tocht om de kleinste beestjes in het bos te vinden. Tussen 14.30 en 16.30 uur zijn er workshops kampen bouwen en kokerellen met modder. Als versnapering mogen de kinderen zich aan een heel speciaal tussendoortje verwachten vergezeld van een verfrissend drankje.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief