VARIA / MERCHTEM - Meer erkenning en waardering voor de inzet van de mantelzorgers

C21

VARIA / MERCHTEM - Meer erkenning en waardering voor de inzet van de mantelzorgers

Editiepajot_merchtem_mantelzorg_foto_teresa_dillen
Onze zorgbehoevende Maria Van Ransbeeck woonachtig in Lombardenveld te Merchtem wordt respectievelijk ondersteund door ( van links naar rechts en van achter naar voren ) : Mevr. De Block Maggy - huisarts ; Mevr. Clemence De Vits ( vrijwilligersvervoer ) - Mevr. Annette Meskens ( afgevaardigde van de Liberale Mutualiteit van Brabant ) - Mevr. Monique Kiekens ( buurvrouw en mantelzorger ) en Mevr. Teresa Dillen ( Maatschappelijk Assistente van de Liberale Mutualiteit van Brabant). - Foto Teresa Dillen
 

In Vlaanderen zijn er naar schatting meer dan 580.000 mantelzorgers. Personen die zich op regelmatige basis (dagelijks of op zijn minst meermaals per week) inzetten voor de zorg aan een persoon die hen enorm dierbaar is. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal mantelzorgers in de toekomst vermoedelijk nog toenemen, maar het ‘mantelzorger zijn’ komt wel onder druk te staan.

De meeste zorgbehoevende personen willen het liefst in hun vertrouwde omgeving verzorgd worden en door personen waarmee zij vertrouwd zijn. Hierdoor komen we automatisch bij hun partner, familieleden, buren en vrienden terecht, die we dan ‘mantelzorgers’ kunnen noemen. De meeste mantelzorgers nemen de zorgtaak op omdat ze veel affectie voelen voor de zorgbehoevende persoon. Een bijkomend argument om de mantelzorg op te nemen, is echter de lange wachtlijsten bij heel wat woon- en zorgcentra.
 
Daarom kunnen we gerust stellen dat mantelzorgers onmisbaar zijn in de thuiszorg. Meer zelfs: mantelzorgers zijn onmisbaar in een gezonde samenleving en in een gezonde economie. Indien alle zorg die mantelzorgers op zich nemen, zou moeten vervangen worden door professionele zorg, dan zou ons gezondheidssysteem onbetaalbaar worden en dan zou ons maatschappelijk systeem niet meer behoorlijk werken.
 
Deze belangenloze inzet vraagt echter om een zekere vorm van erkenning en waardering. Toch stellen wij vast dat de mantelzorgers nog te vaak vergeten worden wanneer er gepraat wordt over de zorgsector en de organisatie ervan. De laatste jaren hebben heel wat gemeenten een mantelzorgpremie ingevoerd, wat wij ten zeerste appreciëren. Er zijn echter nog steeds gemeenten zonder een dergelijke premie en sommige gemeenten hebben onlangs zelfs hun premie afgeschaft. Ook op het gebied van tijdskrediet bestaat er nog steeds geen specifieke regeling voor mantelzorgers. Om nog maar te zwijgen over de discriminatie van werkloze mantelzorgers.
 
De Liberale Mutualiteit en haar mantelzorgvereniging, de vzw Liever Thuis LM, ijveren al jaren voor een betere erkenning en waardering van de mantelzorgers en in het kader van de Dag van de Mantelzorg krijgen zij dan ook een extra attentie. In de loop van de week van 23 juni zullen er verschillende Vlaamse mantelzorgers in de bloemetjes worden gezet door medewerkers van de Liberale Mutualiteit. Daarnaast zullen er ook draagtassen verspreid worden met de slogan ‘Mantelzorger, je verdient een pluim’ erop gedrukt.
 
Gelieve contact op te nemen met de vzw Liever Thuis indien u meer informatie wenst over deze acties.
 
vzw Liever Thuis LM
Livornostraat 25
1050 Brussel
02/542 87 09
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2010
Teresa Dillen
Teresa Dillen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief