REGIO - Recyclageparken moeten sluiten

C21

REGIO - Recyclageparken moeten sluiten

Coronvir
ingezonden
 

 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft beslist om deze namiddag  17 maart 2020 nog over te gaan tot een algemene sluiting van de Vlaamse afvalparken. “De recyclageparken in Vlaanderen kampen met een abnormale stijging van het aantal bezoekers. Nog te veel mensen trekken tegen de richtlijnen in naar het recyclagepark voor niet-noodzakelijke bezoeken. Ze brengen daarmee niet alleen zichzelf en het personeel, maar de hele bevolking in gevaar. Te veel mensen op een beperkte oppervlakte is nefast voor de verspreiding van het coronavirus.”, stelt Demir. De minister verspreidt deze namiddag een ministeriële omzendbrief die de sluiting per onmiddellijk beveelt. De meeste afvalintercommunales zelf waren vragende partij voor de maatregel.

 De recyclageparken vragen al enkele dagen aan de Vlamingen om niet-noodzakelijke bezoeken uit te stellen. Dit om zowel de parkwachters als de bevolking zo weinig mogelijk risico’s te laten lopen. Die oproep kreeg echter weinig gehoord. Veel parken spreken van een toename tot 50%. Daarom beslist Demir om onmiddellijk in te grijpen.

 “Het is voor velen blijkbaar zeer moeilijk om de richtlijnen op te volgen. Blijf thuis tenzij het niet anders kan. Dat geldt dus ook voor bezoeken aan het containerpark. Als we de verdere verspreiding van het coronavirus zo sterk mogelijk willen afremmen, is de algemene sluiting van de Vlaamse recyclageparken noodzakelijk. We wachten dan ook niet tot morgen. Ik roep de bevolking op om niet meer te vertrekken richting het recyclagepark. Deze namiddag zijn ze dicht.”, stelt Demir.

 ZOEK GEEN RISICO’S OP

 Met de maatregel wordt ook de inzameling van asbest stopgezet waardoor beschermingsmateriaal waaronder mondmaskers ter beschikking kunnen komen. Het personeel van de recyclageparken kan en zal ingezet worden om de huis-aan-huisinzameling. Indien de afvalophalers alsnog de komende weken personeelsproblemen ondervinden als gevolg van te veel zieken, zal de prioriteit bij de huis-aan-huisophaling liggen op de inzameling van restafval en gft-afval in het belang van de volksgezondheid.

 

Demir herhaalt de algemene oproep aan Vlaanderen: “Blijf thuis tenzij het echt niet anders kan. Zorgen voor elkaar wil zeggen afstand nemen van elkaar. Zo moeilijk is dat niet. We moeten hier nu eenmaal door. Zoek geen risico’s op als dat niet moet, het virus is al risicovol genoeg.”

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief