AFFLIGEM / OPWIJK - Voorleessoftware maakt gemeentelijke websites toegankelijker

C21

AFFLIGEM / OPWIJK - Voorleessoftware maakt gemeentelijke websites toegankelijker

Editiepajot_vera

Zes Vlaams-Brabantse lokale besturen gebruiken sinds deze maand voorleessoftware om hun websites toegankelijker te maken voor mensen met visuele moeilijkheden of leesproblemen. Dit zijn de gemeenten Affligem, Boutersem, Huldenberg, Tremelo en Zoutleeuw, en het OCMW van Opwijk.

Aanvankelijk gaat het om een proefperiode, die is georganiseerd in samenwerking met VERA, het autonoom provinciebedrijf dat lokale besturen ondersteunt op het vlak van ICT. 
 
Het voorlezen van de site gebeurt automatisch wanneer de bezoeker van de site op een voorleessymbool klikt dat bij de tekst verschijnt. Een computergegenereerde stem leest dan duidelijk verstaanbaar de informatie op het scherm voor. De websitebezoeker heeft enkel luidsprekers voor zijn pc nodig, er is geen verdere software vereist. Voor de bezoekers is het dus een gratis dienst.
 
De toegankelijkheid van een website is een belangrijke overweging bij de ontwikkeling ervan, ook vanuit het standpunt van de overheid. Hoewel het internet een ideale plaats is om een grote hoeveelheid informatie op een overzichtelijke manier aan burgers aan te bieden, is het immers van belang dat die informatie ook toegankelijk blijft voor verschillende groepen mensen die minder vlot met een computer kunnen werken.
 
Kwaliteitslabels als het Belgische AnySurfer hebben daarom richtlijnen opgesteld die websitebouwers kunnen volgen om te verzekeren dat een website vlot toegankelijk is. Het gebruik maken van voorleessoftware is geen richtlijn, maar wel een van de suggesties om een site toegankelijk te maken voor meer mensen.
 
Contact:
Rob Van Puffelen - Communicatieverantwoordelijke VERA
Tel: 016.30.85.12
GSM: 0470.63.16.16
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jan 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief