TERNAT - De moerbeiboom is geen vreemdeling meer
Op advies van de Cultuurraad zullen de twee nieuwe straten in de uitbreiding van de sociale woonwijk in Opalfene, Kastanjelaan en Moerbeilaan worden genoemd. Dat zorgde voor enige discussie in de gemeenteraad. Ook de andere straten van de wijk kregen al namen van bomen toegewezen. Maar is de Moerbeiboom wel een inheemse plant, vroeg CD&V-raadslid Gunther De Smet zich af. Volgens de Cultuurraad is de boom voldoende ingeburgerd om hem niet meer als vreemdeling te kwalificeren.
Moerbei is een oude cultuurplant in Oost-en West-Azië. Zijn bladeren zijn het favoriete voedsel voor de zijderups. Ook in Zuid Europa wordt hij voor dit doel geteeld. De vruchten van de Moerbij zijn eetbaar en bijzonder smakelijk en worden veel gebruikt in gebak en wijnen..
De Romeinen hebben voor de verspreiding van de moerbei in Europa gezorgd. In de middeleeuwen kwam de Moerbij ook in onze contreien terecht. Je vindt ze vooral in oude pastorij- en kasteeltuinen. De bomen worden tot 500 jaar oud.
De Cultuurraad wil ook graag dat er een Moerbei komt in de straat die ernaar genoemd wordt. Dat zou dan wel best geen met zwarte bessen zijn want die maken onuitwisbare vlekken. De secretaris beloofde dat het een witte moerbei wordt...
Ook in de sociale woonwijk Meuleveld komt er een straat bij. Die krijgt de naam Leeuwerikenlaan omdat ook de andere straten de naam van een vogel meekregen. Over de naitionaliteit van de leeuwerik was er geen discussie. Die zingt steeds in het Nederlands, dus..