TERNAT - Pol de Mont en Bruegel

C21

TERNAT - Pol de Mont en Bruegel

Dirkbruegelkleur
"Dat Pol de Mont ook over Pieter Bruegel heeft geschreven, hoeft niet te verbazen. Niet alleen was Pol de Mont een kunstcriticus. Maar ook al ten tijde van Pol de Mont was Bruegel verbonden met Vlaamse kunst, en zelfs al met de streek in Brabant ten westen van Brussel. Pol de Mont heeft die band van Bruegel met ‘West-Brabant’ in de verf gezet.Maar hij is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Aan zijn geschriften is veldonderzoek vooraf gegaan", zegt Dirk Lindemans.
 

In een artikel, waarvan het eerste deel zopas verschenen is in het blad van de Cultuur- en Heemkring, vertelt Dirk Lindemans, voorzitter van het Pol de Montgenootschap, over de speciale band tussen de in Wambeek geboren schrijver en Pieter Bruegel, die op het einde van zijn leven inspiratie vond in onze streek.

Pol de Mont ( Wambeek 15 april 1857; Berlijn, 29 juni 1931) was een veelzijdig man: schrijver, kunstcriticus, (tekst)dichter, leraar, museumdirecteur, politicus,... Wie daarover veel meer wil te weten komen kan best eens de recente biografie van Ludo Stynen lezen: Pol de Mont – Een tragisch schrijversleven.

"Dat Pol de Mont ook over Pieter Bruegel heeft geschreven, hoeft niet te verbazen. Niet alleen was Pol de Mont een kunstcriticus. Maar ook al ten tijde van Pol de Mont was Bruegel verbonden met Vlaamse kunst, en zelfs al met de streek in Brabant ten westen van Brussel. Pol de Mont heeft die band van Bruegel met ‘West-Brabant’ in de verf gezet. Maar hij is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Aan zijn geschriften is veldonderzoek vooraf gegaan", zegt Dirk Lindemans.

"Pol de Mont heeft in 1905 een reeks lezingen gegeven in Duitsland en verder in Bazel (Zwitserland) en Innsbruck (Oostenrijk). Van die gelegenheid heeft hij gebruik gemaakt om aantekeningen te maken over Pieter Bruegel de Oude, waarvan hij werken in diverse musea aldaar kon gaan bekijken en heeft zijn bevindingen en zijn kennis van Bruegel verwerkt in boeken en tijdschriftartikelen en beschrijft daarin naast de afgebeelde gebouwen en gebeurtenissen, de landschappen die het verband tussen Bruegel en (een deel van) het Payottenland aantonen", zegt Lindemans.

Je kunt het eerste deel van het artikel lezen in het contactblad van de Koninklijke Cultuur- en Heemkring St. Gertrudis, Telefoonnummer : 0473652279

Je kunt het volledige artikel ook online lezen.(link)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2019
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief