TERNAT in de vorige eeuw(en): Vliegtuig maakt noodlanding aan Liedekerkebos in Wambeek

C21

TERNAT in de vorige eeuw(en): Vliegtuig maakt noodlanding aan Liedekerkebos in Wambeek

Vliegtuigcrashliedekerkebos
 
Vliegtuigaalstjpg
Zicht op vliegveld Ter Kluizen in Aalst vanuit een Morane.
 
Vliegtuig_morane
De Morane van de Franse vliegtuigbouwer Morane Saulnier, die behoorde tot de eerste vliegtuigbouwers in Europa.
 

Zo'n vijfenveertig jaar geleden moest een sportvliegtuig een noodlanding maken tussen de Bosstraat en het kapelletje van Stiëne Lindeke in de Lange Hei Wambeek. De inzittenden kwamen als bij wonder ongedeerd uit het wrak.

"Het moet 1976 of 1977 geweest zijn", zegt Pascal Meyskens, die in zijn jeugdjaren in de Bosstraat woonde. "Mijn broer Johan was toen bij de civiele bescherming van Liedekerke. Op een zondag kwam er bij hen een telefoon binnen, dat er in de Lange Hei een "Vliegtuig" gevallen was! Niet wetende hoe groot het vliegtuig was en zonder specifiek adres, zijn zij er  met al hun groot rollend materiaal naar toe gereden. Met alle gevolgen van dien.....Ze reden zich vast in de kleine wegen!" weet Pascal.
 
Hij heeft ook nog een krantenartikel bewaard. "Het was op een zondag en aan de man in zijn bloot bovenlijf en de stand van de mais te zien, in de zomer. De mannen van de civiele bescherming hebben nog uren gezocht naar verspreide brokstukken. De plaats was ergens tussen 'Stiëne Lenneken' en de Bosstraat.  Aan de linkerkant gezien vanaf de Bosstraat", besluit Pascal.
 
Het ging om een sportvliegtuigje van het type Moran van de Aalsterse Aero-Club, die tot in 1987 haar thuisbasis had op het Vliegveld Ter Kluizen aan de Affligemdreef in Aalst.  De motor was ontploft en piloot Eddy De Troyer kon een noodlanding maken.
 
"Het vliegveld werd kort na WOII aangelegd en ging in 1987 dicht, na veertig jaar met tal van vliegmeetings die niet misstonden tussen de grote meetings. Een geheimzinnige brand legde alle dromen in de as. Er zijn ooit plannen getekend om van de Kluizen een reusachtige Aëroport te maken, met meerdere startbanen en een echt luchthavengebouw. De Hondafabriek op het Wijngaardveld is er pas gekomen nadat enkele Japanners van op de Kluizen een luchtverkenning hadden gemaakt", kun je lezen in het boek 'Een eeuw luchtvaart boven het land van Aalst' van Gaston De Mol. Inmiddels heeft het vliegveld van Aalst plaats gemaakt voor een golfterrein en een manege. zie ook http://www.bloggen.be/aeroclubaalst/
 
Eerder verschenen
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2020
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief