TERNAT - Bib gaat even dicht voor invoeren nieuw informaticasysteem

C21

TERNAT - Bib gaat even dicht voor invoeren nieuw informaticasysteem

Img_4643
 

De dienstverlening van de bibliotheek krijgt vanaf maart, net zoals de meeste Pajottenland & Zennevallei-bibliotheken, een digitale upgrade. Dankzij een nieuw systeem kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen en terugbrengen. De bib sluit de deuren van 19/02 tot 1/03

De dienstverlening van Bibliotheek Ternat krijgt vanaf maart, net zoals de meeste Pajottenland & Zennevallei-bibliotheken, een digitale upgrade. Dankzij een nieuw systeem kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen en terugbrengen. Ook de medewerkers van de bib zullen het verschil voelen. Boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper. Door de upgrade moet Bibliotheek Ternat van vrijdag 19 februari tot maandag 1 maart wel even de deuren sluiten.

 

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten

verlopen, sluiten Bibliotheek Ternat de deuren van 19 februari tot 1 maart. Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een opleiding om met de nieuwe software te leren werken. Het hele systeem wordt dan ook tot in de puntjes getest, tot de zelfuitleen- en betaalautomaten toe.

 

Het systeem Wise zorgt vooral voor een vlottere dienstverlening in de bibliotheek. Zo kunnen leners op sommige plaatsen boeken uitlenen en terugbrengen in verschillende bibliotheken. Ook voor de bibliotheken is dit een win. Dankzij het nieuwe systeem kunnen zij veel efficiënter samenwerken. “Het nieuwe uitleensysteem zorgt niet enkel voor een efficiëntere uitleenprocedure in de bibliotheek zelf, het biedt de Ternattenaar ook meteen een vlotte toegang tot alle andere aangesloten bibliotheken en hun collecties”, aldus Timo Schoukens, schepen van cultuur inTernat.

 

Van een lokaal/provinciaal naar centraal systeem

Voor de aansluiting op het nieuwe systeem werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Minister Sven Gatz besliste bij de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een volledig nieuw, centraal systeem. Dat systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) biedt dit aan in Vlaanderen en werkt daarvoor nauw samen met ontwikkelaar en Nederlands marktleider OCLC|HKA.

 

In januari 2019 al gingen de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Na deze pilootfase volgden in maart nog 28 Limburgse bibliotheken. In het najaar van 2019 stapt een de tweede golf bibliotheken over op het nieuwe bibliotheeksysteem, met 58 Oost-Vlaamse bibs, de bib van Oostende en 5 Limburgse bibs die met het provinciale systeem Brocade werken (Bilzen, Diepenbeek, Hechtel-Eksel, Maasmechelen en Zonhoven). Tijdens de derde golf in maart 2020 is het de beurt aan de West-Vlaamse bibliotheken. Binnen de drie jaar sluiten alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aan op het nieuwe systeem. Dat gebeurt in 7 golven van telkens ongeveer een half jaar.

 

Net als in Bibliotheek Ternat is in alle Pajottenland & Zennevallei-bibliotheken de motivatie en het enthousiasme groot. Sinds de lancering van het Cultuurconnect-leerplatform bekeken gedreven bibliotheekmedewerkers meer dan 12.000 keer naar een videohandleiding Wise op leerplatform, goed voor 38.000 minuten kijktijd. Uit het gevorderde niveau van de vragen die binnenkomen via de Cultuurconnect-servicedesk blijkt dat de bibliotheken de basis van Wise al goed beheersen. Op de meeste plaatsen verloopt de overstap vlot en kunnen kleine problemen snel opgelost worden.

Platform van digitale bibliotheekdiensten

Nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van digitale bibliotheekdiensten voor de burger. Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is Mijn Leestipper. Via deze dienst ontvangen bibliotheekleden leestips op maat, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2021
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief