TERNAT - Wereldwinkel blaast 40 kaarsjes uit op fairtrade brunch

C21

TERNAT - Wereldwinkel blaast 40 kaarsjes uit op fairtrade brunch

Huguette_ktaetalageklein
Vanaf mei 1983 nam de Wereldwinkel zijn intrek in het pand op de Rodestraat 1, naast Cultuurcentrum De Ploter. De leerlingen van het KTA kwamen al eens de etalage verzorgen samen met Huguette Vergison.
 
Img_4615
In 2005 werd de nieuwe winkel in het Kapelleveld ingehuldigd.
Img_4614
De Katharinafanfare zorgde voor de nodige muzikale ambiance.
101-0145_img
Een aktie voor rechtvaardige koffiehandel
 
120-2003_img
Op de jaarlijkse exotische terrasjes werd er uitbundig gefeest
Img_9499
En op de jaarlijkse brunch met fairtradeproducten kun je lekker en gezellig eten
Dsc_0972
 
Werkenklein8
In 2011 werd de inrichting van de winkel volledig vernieuwd door de vrijwilligers
Dsc_0630
In 2011 werd de inrichting van de winkel volledig vernieuwd door de vrijwilligers
Img_6798
En er werd ook veel vergaderd
Ternat11042008wijnproefavond_wereldwinkel
En wijn geproefd
119-1973_img
En muziek gebracht, uit het zuiden...
Img_9040
... of lokaal talent.
 

Zondag 12 februari kun je van 8 tot 12 in CC De Ploter weer terecht voor de jaarlijkse brunch van de Oxfam Wereldwinkel. Het wordt een speciale editie want het is ook de start van de viering van 40 jaar Wereldwinkel Ternat.

Proloog

 

In 1976 heeft de nieuwe fusiegemeente Ternat als een van de eerste in Vlaanderen een schepen van ontwikkelingssamenwerking. De producten van Oxfam Wereldwinkels zijn ook al populair bij progressieve jongeren. Wanneer de gemeente een tentoonstelling organiseert over de in 1980 ontstane nieuwe Afrikaanse staat Zimbabwe, is er daar ook al een standje met Wereldwinkelproducten. Herman, Jaak, en Guido staan erachter.

 

In Dilbeek is Myriam Zelderloo vrijwilligster in de Wereldwinkel en als ze later met haar man Jan De Vits naar de Assesteenweg in Ternat verhuist, organiseert ze er een permanent wereldwinkelstandje in hun living.


Oprichting 

 

In 1982 doet Myriam een oproep in de pers en organiseert een vergadering om in Ternat een volwaardige Wereldwinkel op te richten. En een maand later worden de statuten van Wereldwinkel Ternat al gepubliceerd in het Staatsblad. Naast de al eerder genoemde pioniers komen ook verscheidene mensen uit de christelijke en socialistische arbeidersbeweging, zoals Luc Huybrecht, Louisa en Freddy Zimmerman, Huguette Vergison, en jongeren die geloven in de principes van eerlijke handel met “het zuiden” af op het initiatief en sluiten zich aan. Ook de nieuwe schepen en zijn vrouw Paula Platteau steunen het initiatief.

 

De verkoop blijft voorlopig in de living van voorzitster Myriam, maar op 1 mei van het jaar daarop heeft de vereniging al een eigen winkelruimte in de Rodestraat 1, naast het nieuwe Culturele Centrum De Ploter (dat dit jaar ook 40 kaarsjes uitblaast).

 

De Wereldwinkel wordt er met de jaren een vaste waarde met in de zomer een “exotisch terrasje” met muziek en drankjes van eerlijke handel, en in de winter in het cultuurcentrum een gezellige fair trade brunch waar de kunstenacademie voor de muzikale omkadering zorgt.

 

In 2005 verloopt de huur van het winkelpand en verhuist de Wereldwinkel naar de huidige locatie in het Kapelleveld 31, achter de kerk van Lombeek, de toen leegstaande winkelruimte van begrafenisondernemer Van der Heyden. Na zijn dood zal het gebouw verkocht worden aan het OCMW, zodat de Werelwinkel nu de gemeente als huisbaas heeft. In de rest van het gebouw zijn er drie “doorgangswoningen” voor mensen die tijdelijk dakloos werden door bijvoorbeeld een brand enz. In 2011 wordt de inrichting van de winkel door de vrijwilligers volledig vernieuwd, in de duurzame huisstijl van Oxfam Wereldwinkels.

 

Historisch gebouw

 

Het is een historisch gebouw. In de 19de eeuw was het cafe en het zaaltje het lokaal van de Unionistische partij, “de geiten”. Het cafe werd nog uitgebaat door Juliaan Huygens, zoon van een Wambeekse burgemeester, die voor de Belgische Werkliedenpartij kandidaat was voor de parlementsverkiezingen, een zogenaamde “landbouwkandidaat, die de plattelandsbevolking ook achter de vooral in de steden populaire socialistische arbeidersbeweging moest krijgen. 
Op de zijkant van het gebouw, kant Ternatstraat, zie je nog 19de eeuwse reklamemuurschilderingen. Zie https://sites.google.com/view/erfgoedternat/home/de-geschiedenis-achter-de-gevels

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jan 2023
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief