TERNAT - Partijen geven een score aan beleid

C21

TERNAT - Partijen geven een score aan beleid

46ab5b51-83b2-4a2f-9620-5de143df2104
VooruitGroenXL is blij dat door hen opgestarte projecten zoals de ontwikkeling van recreatie en natuur verder werden uitgevoerd. Maar mist nieuwe initiatieven en geeft daarom een 6/10
 
Sven_speeltuin_img_0515
N-VA-Blauw vindt dan weer dat de zaken dankzij hen weer vooruit gingen.
 

In de krant Het Nieuwsblad geven de verschillende partijen een score aan het beleid van de afgelopen 6 jaar. Deze periode werd gekenmerkt door een bestuurswissel waarbij Voor Ternat na vier jaar naar de oppositie verhuisde en N-VA-Blauw de meerderheid depanneerde. Formeel motiveerde CD&V-Volks de wissel op haar eigen ontrouw (ze stemden mee met de oppositie) maar eigenlijk gingen de meningsverschillen over de onwettelijke handelingen van een ambtenaar die door de CD&V werd beschermd en onwettige vergunningen afgeleverd aan politici. Dat bleek allemaal ook uit een forensische audit van Vlaanderen waarover de meerderheid weigerde te communiceren. Uiteindelijk stelde de gemeenteraad zich met een wisselmeerderheid, met de steun van oppositiepartijen VooruitGroenXL en N-VA-Blauw burgerlijke partij in de zaak.

De scores verschillen dan ook sterk naargelang de partijen in de meerderheid zaten of zitten of in de oppositie bleven, zoals VooruitGroenXL dat een 6/10 geeft.

Het beleid was gedeeltelijk een voorzetting van wat we in de periode 2013–2018 hadden opgestart, zeggen gewezen schepenen Guido Van Cauwelaert en Rutger Belsack:

- het afvalbeleid dat door onze milieuschepen gesaneerd werd, werd voortgezet maar er kwamen bijvoorbeeld geen bijkomende ondergrondse afvalcontainers of andere vernieuwingen meer.

- het beleid om natuurgebied met subsidies aan te kopen, verbindingen te maken en open te stellen voor recreatie, zoals de wandelweg tussen de Neeralfene- en Opalfenemolen en die van Sint-Martens-Bodegem werd verder uitgevoerd, dankzij Regionaal Landschap Pajottenland en de Vlaamse Milieumaatschappij,  maar er kwam ook geen vernieuwing

- er werd voortgebouwd op het circulatie- en het mobiliteitsplan en er werden fietsstraten en bijkomende fietsenstallingen voorzien.

- de herinrichting van het Marktplein met groen, zitbanken, recreatievoorzieningen en terrasjes werd niet voortgezet

Door massaal protest kon een afschaffing van het bloeiende gemeentelijk onderwijs voorkomen worden.

De dossiers voor een nieuw schoolgebouw en de herinrichting van het oud gemeentehuis sleept zich voort. Voor dat laatste dossier moest het bestuur een serieuze schadevergoeding betalen aan de groep aan wie die herbestemming was toegewezen, wegens contractbreuk.

De zogenaamde bouwpauze treft niet enkel promotoren maar ook particulieren in het centrum die willen verbouwen voor zichzelf en hun kinderen. VooruitGroenXL had een amendement ingediend en stelt voor individuelen meer te ondersteunen en de regels voor hen te versoepelen.

Ook de door ons opgestarte Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor Open Ruimte en Bebouwde Ruimte, zijn zes jaar later nog steeds niet klaar, besluit VooruitGroenXL.

Lijsttrekker Rutger Belsack (VooruitGroenXL) : "Er was geen transparantie of integriteit. Er werden onwettige vergunningen afgeleverd aan politici en nog nooit zoveel waardevolle bomen gekapt.” Dat moet veranderen.

Voor Ternat, dat tot in 2023 zelf deel uitmaakte van de meerderheid, vindt dat er toen dankzij hen veel zaken werden gerealiseerd. De partij zorgde mee voor extra sport- en jeugdinfrastructuur en tekende mee de langetermijnvisie voor het centrum van Lombeek uit. De uitvoering van dat masterplan zal de volgende bestuursperiode starten. “Er is veel werk verzet, maar niet alles liep zo vlot als we voor ogen hadden”, zegt lijsttrekker Ines Swaelens. “Voor ons is er nu vooral behoefte aan een andere manier van besturen die het de burger gemakkelijker maakt. Met duidelijke regels en zonder onnodige administratie, en met meer betrokkenheid en inspraak. Een volgend bestuur moet de Ternattenaar weer centraal stellen, initiatief enthousiast onthalen, individuele dossiers gelijk behandelen en de expertise van de gemeentelijke administratie waarderen.” N-VA-Blauw vindt dan weer dat de zaken vooruit gingen sinds zij in de meerderheid kwamen.

De nieuwe meerderheidspartijen zien hun rol anders en geven zichzelf 8.5/10

De bouw van grote appartementsblokken is door dezogenaamde bouwpauze (enkel een princiepsbeslissing) tijdelijk een halt toegeroepen, maar voor een permanente oplossing tegen de verdere verstedelijking is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan nodig. Dat RUP is na zes jaar nog steeds in opmaak.

Heraanleg straten: loopt vertraging op

Het bestuur wou de afgelopen jaren vooruitgang boeken op het vlak van openbare werken en dat is deels gelukt. De Essenestraat kreeg nieuwe fietspaden, er ligt een stoep langs de Industrielaan en de Sluisvijverstraat en de Nieuwbaan werden compleet heraangelegd.

Toekomstmuziek

Ook de Fossebaan had deze beleidsperiode vernieuwd moeten worden zodat er eindelijk een fietspad langs deze drukke weg kwam te liggen. Ook de werken aan de Bodegemstraat en de Weverstraat: daar starten slechts in 2026-2027.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2024
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 24 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 20 aug 2024

archief