BEERSEL - Vlaanderen krijgt nog niet de helft van federaal politiegeld

C21

BEERSEL - Vlaanderen krijgt nog niet de helft van federaal politiegeld

Editiepajot_ben_weyts_p200
Ben Weyts. - Foto Kos

Jaarlijks gaat er bijna 900 miljoen euro van de federale overheid naar de politiezones in België. Amper 47 % daarvan gaat naar Vlaanderen. De Vlamingen zij daarentegen wel goed voor 67 % van de opbrengst van verkeersboetes. Dat blijkt uit een studie van N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Om de zoveel jaar steekt er wel een communautaire rel de kop op over de onrechtvaardige verdeling van het Verkeersveiligheidsfonds. De analyse van de N-VA-volksvertegenwoordiger bewijst dat nog steeds maar 57,8 % van dat fonds naar Vlaanderen vloeit. Uit de recentste cijfers die Weyts opvroeg bij minister van Financiën Reynders blijkt daarentegen dat ongeveer 67 % van de verkeersboetes werden betaald door Vlamingen. De inkomsten uit de boetes blijken in 2009 opgelopen tot 342 miljoen. Naast de 67% uit Vlaanderen, wordt 21% van de boetes in Wallonië en 12% in het Brussels gewest geïnd.

Als je de bijdragen via de verkeersboetes vergelijkt met de return via het Verkeersveiligheidsfonds, komt Vlaanderen er dus bekaaid af. Nochtans beloofde de huidige regering beterschap. Het Verkeersveiligheidsfonds zou voortaan rechtvaardiger verdeeld worden door een deel ervan toe te kennen op basis van de inspanningen die er werden geleverd op het vlak van verkeersveiligheid. Zo geschiedde. Echter, het ‘rechtvaardige deel’ blijkt in concreto te gaan over welgeteld 1,4 % of zowat 1,5 miljoen euro van het gehele fonds…

Nog erger

“Op zich al schandelijk”, zegt Weyts, “maar de realiteit is zo mogelijk nog erger”. De N-VA’er ontleedde van naaldje tot draadje de federale financiering van de politie in ons land. Blijkt dat via niet minder dan 15 Koninklijke en Ministeriële besluiten federaal geld wordt doorgesluisd naar de politiezones. “Het gaat om honderden bladzijden regelgeving. Door de bomen ziet niemand nog het bos. En dat is waarschijnlijk ook de bedoeling”, zegt Weyts. 

De volksvertegenwoordiger komt voor 2009 uit op een totaal van 881 miljoen euro. Weyts ging ook de verdeling per gewest na. De resultaten zijn op z’n minst verbazend te noemen: Vlaanderen krijgt in totaal maar 47 % van de federale gelden. Wallonië en het Brussels gewest zijn goed voor respectievelijk 36 en 16 %. 

“Iedereen staart zich blind op het Verkeersveiligheidsfonds, maar dat is maar het topje van de ijsberg. Het Verkeersveilgheidsfonds verdeelt 88 miljoen euro en geeft 57,8 % aan Vlaanderen. De totale financieringsstroom gaat over bijna 900 miljoen, meer dan het tienvoudige van het Verkeersveiligheidsfonds. En daar is de verdeelsleutel met 47 % nog veel nadeliger voor de Vlamingen”, concludeert Weyts.  
 

Vlaming 3 keer gestraft

Door de onderfinanciering vanuit de federale overheid moeten de Vlaamse gemeenten volgens Weyts een veel grotere bijdrage leveren aan de politiezones dan de Waalse en Brusselse gemeenten doen. Uit een Dexia-studie blijkt dat het geld van de Vlaamse politiezones voor 63 % uit de gemeentekassen komt, in Wallonië is dat maar 53 %. “Zo wordt de Vlaamse belastingbetaler dus drie keer gestraft. Één keer via de boetes die voor 67 % door Vlamingen betaald worden. Een tweede keer doordat de Vlamingen maar 47 % van de politiedotatie krijgen en een derde keer doordat de gemeentekas meer geld moet doorsluizen naar de politie dan in Wallonië”, zegt Weyts.  En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, berekende Weyts ook nog eens dat Wallonië per hoofd van de bevolking 17% agenten meer heeft dan Vlaanderen. “Dat zal dan wel door de grote onveiligheid in de Ardennen zijn en de hoge criminaliteitsgraad bij de everzwijnen”, stelt Weyts cynisch. 

“Vlaanderen betaalt 67 % en krijgt maar 47 % terug. Waarom zouden we dat nog blijven dulden? Diegenen die de grootste inspanningen doen voor verkeersveiligheid, krijgt het minste geld van de federale regering. Diegenen die het minste doen, krijgen het meeste geld. Probeer eens aan uw kinderen uit te leggen dat diegene die het slechtste schoolrapport heeft de grootste beloning krijgt”, besluit het Beersels parlementslid. “Maar er is beterschap op komst. De service Public de Wallonie deelde verleden week triomfantelijk mee dat er tegen eind dit jaar maarliefst 8 flitscamera’s aan het werk zullen zijn in het Waals gewest. Nu staan er 4, waarvan er een pas flitst bij een snelheid boven 155 km/u. In Vlaanderen staan er een 1.200-tal flitspalen...”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2010
Marc SLuys
Kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief