BEERSEL - De Geuzen van Oud Beersel gaan op verplaatsing

C21

BEERSEL - De Geuzen van Oud Beersel gaan op verplaatsing

Editiepajot_bart_devill___geuze
foto Bart Devillé
 

 De vzw De Geuzen van Oud Beersel brachten een bezoek aan brouwerij Boon in Lembeek-Halle en werden hierbij begeleid door Frank Boon zelf. Voor dit bezoek aan deze bekende brouwerij gingen enkele Geuzen eerst wandelen in het nabij gelegen Hallerbos, na het bezoek werd een streekgerechtendiner gepresenteerd in De Kring te Lembeek.

In feite werkt de Brouwerij Oud Beersel nauw samen met vzw De Geuzen van Oud Beersel, die in januari 2007 op initiatief van een aantal vrienden werd opgericht. De leden van de vzw zijn enthousiaste levensgenieters die actief of passief de streekproducten promoten en eeuwenoude tradities beschermen.
 
Ze komen iedere maand samen voor een leerrijke maar aangename activiteit, gaande van een bezoek aan producenten van streekproducten tot het zich verdiepen in de geschiedenis van de lambiekbieren. Natuurlijk blijft het niet bij de theorie van het Bourgondische leven maar kan je er ook echt mee kennis maken. In dit kader moet dan ook het bezoek aan de Brouwerij Boon gezien worden.
 
Brouwerij Boon is sinds 1975 in handen van Frank Boon, die daarmee een echte revival van authentieke lambiek en geuze inluidde. Maar de eerste sporen van de brouwerij gaan terug tot 1680, met een hoeve en brouwerij-stokerij in Lembeek. In 1860 koopt Louis Paul de brouwerij, die uitsluitend lambiek en faro brouwt. Vanaf 1875 begint hij ook met het bottelen van geuze-lambiek. Pierre Troch koopt in 1898 de brouwerij, die na de economische crisis van 1927 in handen komt van Jozef De Vits. Zijn zoon René is vermaard voor de productie van zachte lambiek en fijne geuze. Omdat René De Vits geen kinderen heeft, verkoopt hij de brouwerij aan Frank Boon. Lambiek van uitmuntende kwaliteit wordt gelagerd op eikenhouten vaten die vaak tot 250 jaar oud zijn. Hiervoor beschikt Brouwerij Boon over een park met meer dan 100 liggende foeders van gemiddeld elk 8.000 liter inhoud. In de loop der jaren zijn deze foeders aangekocht bij brouwers en wijnmakers in Europa. Alleen oude eik voldoet, omdat nieuwe eik te veel tannine bevat en daardoor alleen geschikt is voor wijn, niet voor bier. Ze worden zorgvuldig onderhouden, want eikenhout laat net voldoende zuurstof door om de ontwikkeling van de wilde gisten te stimuleren. Die spontane gisting leidt tot de fijnste geuze. Al bij al leerden De Geuzen van Oud Beersel dan ook heel wat bij.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2014
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024

archief