BEERSEL Kerk van Lot wordt niet helemaal afgebroken

C21

BEERSEL Kerk van Lot wordt niet helemaal afgebroken

Editiepajot_bart_devill___kerk_lot
foto Bart Devillé
 

 In het Vlaams parlement interpelleerde parlementslid en gemeenteraadslid in Beersel, Klaas Slootmans(Vlaams belang), erfgoedminister Mathias Diependaele(N-VA) en vroeg hem om het project rond de kerk van Lot alsnog een halt toe te roepen.

 
Zo’n 7 jaar geleden sloot de Sint-Jozefkerk in de Beerselse deelgemeente Lot definitief de deuren. De gemeente kon als eigenaar niets met het gebouw aanvangen en nam de beslissing om de kerk en de pastorie te verkopen aan een projectontwikkelaar. Dat resulteerde in een plan om er een appartementencomplex van vijf verdiepen hoog, 26 woningen, een woonzorgcentrum met 69 eenpersoonskamers en een kindercrèche in te realiseren. Volgens Slootmans gingen de plannen echter flagrant in tegen de bepalingen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan en werpen ze een schaduw op het dorpse karakter van het Zennedorp. Ook de Werkgroep ‘Behoud de kerk van Lot’ tekende bezwaar aan bij de provincie en werd in het gelijk gesteld door de provinciale omgevingsambtenaar die het project met de grond gelijkmaakte. “De aanvraag komt niet in aanmerking voor vergunning”, luidde diens conclusie. De vergunning bleef echter overeind. Gewapend met het advies van de provinciale omgevingsambtenaar trok Slootmans vervolgens naar erfgoedminister Mathias Diependaele (N-VA) om het project alsnog een halt toe te roepen. Die antwoordt nu echter dat hij geen initiatieven zal nemen “uit respect voor de autonome rol van de gemeente als vergunningsverlener”. Volgens Diependaele is “het aan de gemeente om ter zake een eigen beleid te ontwikkelen”. Slootmans reageert teleurgesteld en wijst met een beschuldigende vinger richting N-VA .“Toen de N-VA nog in de oppositie zat, hebben zij dit project met hartstocht bestreden, nu ze echter deel uitmaken van de meerderheid keuren ze de vergunning zonder morren mee goed, gedwee gevolgd door hun minister. Dat ze Lot hiermee zijn dorpsziel ontnemen, is op hun conto”.   
Beersels schepen van Erfgoed Elsie De Greef(N-VA):“De kerk wordt niet helemaal afgebroken en blijft grotendeels behouden. Ook de toren blijft wat, heel belangrijk is voor het uitzicht, de gevels aan de Pastoriestraat en Blokbos worden zo veel mogelijk behouden en waar mogelijk ook de typische raamindeling van het kerkgebouw. Om te kunnen voldoen aan de eisen van een woonzorgcentrum kunnen de glasramen echter niet overal behouden blijven, het woonzorgcentrum moet wel nog functioneel zijn. Naast de kerk komt in de pastorie een kinderkribbe en verder worden op de site nog woongelegenheden gecreëerd. Het wordt een mooie mix van mensen, van jong tot oud. Er is ook veel plaats gemaakt voor vergroening, voor privaat en algemeen gebruik. Het plein voor de kerk is daar een mooi voorbeeld van. Ook heel belangrijk, om de ziel van de kerk te behouden wordt er een stille ruimte ingericht, de mensen van Lot zijn dus zeker nog welkom. Dit project zal Lot mooier en eigentijdser maken. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief