Geen fusie voor BEERSEL zegt lijst burgemeester

C21

Geen fusie voor BEERSEL zegt lijst burgemeester

Geen_fusie_voor_beersel
 

 Lijst Burgemeester maakt van autonomie een speerpunt: “Geen fusie voor Beersel”. Regelmatig zie je links en rechts gemeenten vrijwillig fusioneren In Vlaanderen, grote steden die gemeenten als het ware annexeren. De nieuwe entiteiten weten soms niet waar ze bij horen.

Lijst Burgemeester heeft voor Beersel echter een heel duidelijk standpunt: “ “Geen fusie voor Beersel” Fusies leiden in onze ogen tot het verdwijnen van lokale identiteit en lokale behoeften. Mensen zijn trots op hun eigen dorp. Vijf dorpen: Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot smolten in 1976 samen tot Beersel. Vraag vandaag maar eens aan de inwoners van de deelgemeenten van waar ze zijn. Resoluut hoor je… Ik ben van Lot, Ik van Huizingen… Mocht je denken dat alleen de oudere generatie er zo over denkt. Zij die de dorpen in hun jeugd als aparte dorpen hebben gekend. Niets is minder waar… Jongeren, dertigers, veertigers en vijftigers denken er net zo over. En dan zouden we dat opnieuw doen? “ Niet met ons stelt Jo Vander Meylen, burgemeester van Beersel.
“Mensen houden van hun buurt, houden van hun dorp… Hoe groter de entiteit wordt hoe groter de afstand van het bestuur tot zijn burgers alsook de afstand van de burger tot zijn lokaal bestuur en zijn politici. Dat zal vooral leiden tot een gevoel van frustraties onder de inwoners. Specifieke behoeften en problemen die wijken, buurten of deelgemeenten kennen worden sneller over het hoofd gezien naargelang de grootte van de nieuwe gemeente of stad “vindt schepen van sociale zaken Sonia Van Wanseele . “Vandaag telt Beersel iets meer dan 26000 inwoners. Meer dan groot genoeg om de vinger aan de pols te houden in alle wijken en buurten met verschillende behoeften. Hoe groter het geheel, hoe minder grip je daarop hebt en hoe minder buurten en zijn inwoners zich gehoord voelen, hoe minder je als lokaal politieker in de buurten kan vertoeven...”
“Bovendien is Beersel vandaag een financieel gezonde gemeente” gaat Eddy Deknopper, schepen van financiën verder. “De schuldenlast per inwoner ligt een pak lager dan in de omliggende gemeenten en stad waarmee gefusioneerd zou kunnen worden. Beersel telde eind 2023 357 euro schulden per inwoner. Onze buren uit Halle 701 euro en Sint-Pieters-Leeuw 795 euro. Een aanzienlijk verschil waar Beersel en de Beerselaars dus geen financieel voordeel uithalen. Beersel kent vandaag al een heel aantal samenwerkingsverbanden met naburige gemeenten die de belangen van alle inwoners dienen. Daar zien we zeker een meerwaarde in maar tegelijk geloven we in een autonoom Beersel. We hebben een rijke geschiedenis en een hechte gemeenschap die we willen behouden en niet willen zien opgaan in een groter geheel.”
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2024
Hugo Deville
Bart Deville
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 03 dec 2024
Hugo Devillé | 29 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Hugo Devillé | 14 nov 2024

archief