SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO - De Bibtrollies: Een hype die met succes het 3de jaar ingaat.

C21

SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO - De Bibtrollies: Een hype die met succes het 3de jaar ingaat.

Editierpajot_leeuw_trolies_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editierpajot_leeuw_trolies_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editierpajot_leeuw_trolies_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Sinds enkele jaren brengen de bibliotheken van regio Pajottenland en Zennevallei boekentrolleys naar de scholen. Met de boekentrolleys wordt een belangrijk doel bereikt: boeken komen terecht bij kinderen. Een logische volgende stap was de kinderen de weg te wijzen naar de bibliotheek waar nog veel meer boeken te ontdekken zijn.“Van trolleys naar trollen is maar een kleine stap”, lacht Katja Grammens van de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw. “Zo ontstond het idee om een bende grappige figuurtjes te lanceren. Een trollenfamilie met de gekste namen die de jongste bezoekers als verzamelkaarten konden verzamelen bij elk bezoek aan de bib.”

De provincie Vlaams-Brabant zag potentieel in het project en kende een subsidie toe gespreid over drie jaar. Dankzij deze subsidie konden de bibliotheken in zee gaan met reclamebureau PuPiL, die de trollen een gezicht gaf. Het basisidee was de verzamelkoorts van kinderen aan te wakkeren met speelkaarten. Kinderen worden beloond voor hun bezoek aan de bibliotheek. Hoe meer ze naar de bibliotheek komen, hoe sneller hun verzameling volledig kan zijn. Reclamebureau PuPiL ging met dit gegeven aan de slag en ontwierp 29 grappige trollenfiguurtjes. De actie sloeg meteen aan bij het jonge publiek. Per uitleenbeurt kregen ze drie kaarten mee. “We mikten op kinderen vanaf de derde kleuterklas tot de eerste twee jaren van de lagere school, maar zagen al snel dat ook oudere kinderen interesse hadden in onze trolletjes”, merkt Hildegard De Geyter van de bibliotheek van Beersel op. De klassen die op bezoek kwamen kregen kaarten mee en die konden in de klas op een affiche geplakt worden.”
Het succes bleef niet uit. Ook individueel begonnen de kinderen massaal trollen te verzamelen en trokken hun ouders mee naar de bib om toch maar nieuwe boeken uit te lenen. “De leesbevordering bij kinderen komt op de eerste plaats”, legt Lotte Gobel-Van Damme van de bibliotheek van Halle uit. “Kinderen staan elke week in de bibliotheek om nieuwe boeken uit te lenen in de hoop enkele nieuwe Bibtrollies te pakken te krijgen. Dat is de kracht van het hele project. We laten hen op een speelse manier kennis maken met de bibliotheek en dat terwijl kinderen vandaag een ongelooflijk groot aanbod hebben om zich te ontspannen.”
Sinds vorig jaar zijn de Bibtrollies met tachtig. Dankzij de ongelooflijke fantasie van meer dan 1300 kinderen uit de hele regio ontstonden er toen 51 nieuwe figuurtjes. “Dit concept kan overal gelanceerd worden. Het is een afgewerkt product dat er staat en waarmee je op een eenvoudige manier nieuwe lezers kan aantrekken”, zegt Manu De Cort van PuPiL. Elk jaar werden er 120.000 speelkaarten gedrukt en uitgedeeld.
HUISDIEREN
Een derde editie was niet meer dan een volgende logische stap. Dit jaar staan niet de Bibtrollies zelf, maar hun huisdieren centraal. Zo kregen 40 bestaande Bibtrollies een huisdier. Peter Pad is bijvoorbeeld het huisdier van Bossie, Cleo Petra het huisdier van Historie, enz. Daarbovenop vormen deze 40 kaarten samen een kwartetspel. Net als de voorbije twee jaar kunnen de kaarten zowel individueel als met de klas verzameld worden. Benieuwd of ook zij de harten van jonge lezers zullen veroveren.
 KADER
De Bibtrollies zijn al twee jaar lang een hype en dat heeft ook te maken met de extra’s die de bibliotheken aanbieden. Het eerste jaar werden 29 Bibtrollies losgelaten op het jeugdig publiek. Door meteen de leerkrachten en dus volledige klassen er bij te betrekken raakten al snel een pak jonge bezoekers gefascineerd door de Bibtrollies. Aan het einde van het eerste ‘Bibtrollie’-seizoen werd een ruilbeurs georganiseerd zodat kinderen hun collectie konden aanvullen. De bibliotheken lasten een pauze in maar organiseerden vanaf juni 2013 een wedstrijd waarbij de kinderen zelf een Bibtrollie konden ontwerpen. In de tussenmaanden lieten heel wat kinderen hun Bibtrollies dan ook niet los. Liefst 1.316 ontwerpen werden ingestuurd. Dat Bibtrollies als Snoepie, Insectie, Kleurie en Vlammo ontsproten uit de creativiteit van leeftijdsgenootjes en maakten de trollies alleen maar populairder bij de kinderen. Het concept gooit heel wat vooroordelen die kinderen vandaag hebben over bibliotheken over boord. Dit jaar palmen hun huisdieren de plaatselijke bibliotheken in. Maak kennis met Peter Pad, Cleo Petra, Billy Big en alle andere huisdieren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief