REGIO - Jonge daders nemen toekomst in eigen handen. Provincie en Arktos bieden hulp

C21

REGIO - Jonge daders nemen toekomst in eigen handen. Provincie en Arktos bieden hulp

Editiepajot_ingezonden_vereffeningsfonds-arktos18062015
 

Jonge daders met verantwoordelijkheidsgevoel willen vaak hun slachtoffer financieel vergoeden. Ze kunnen hiervoor beroep doen op het provinciaal Vereffeningsfonds Vlaams-Brabant. Het vormingsproject ‘Generation 3000’ van Arktos wil vermijden dat jongeren hierop een beroep moeten doen.

‘Werken om schade te vergoeden’ - Jonge daders van diefstal, beschadiging of geweldpleging willen op een of andere wijze de aangebrachte schade vergoeden en zo hun verantwoordelijkheid opnemen. Ze vinden niet dat hun vader of moeder hiervoor moet opdraaien. Maar als het gaat om een financiële vergoeding, is dat rapper gedacht dan gedaan’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn. ‘In dat geval kunnen zij een beroep doen op het Vereffeningsfonds’.

 

Minderjarigen die een misdrijf gepleegd hebben en bereid zijn om te werken om het slachtoffer te vergoeden, kunnen een beroep doen op het provinciaal Vereffeningsfonds Vlaams-Brabant. Het Vereffeningsfonds stelt geld ter beschikking aan de minderjarige dader. Hij kan hierop een beroep doen, na bemiddeling tussen de jongeren en het slachtoffer en via een gemotiveerde aanvraag samen met zijn bemiddelaar aan het comité Vereffeningsfonds. In ruil zet de jongere zich in voor de gemeenschap, zoals meehelpen in een kringwinkel, de gemeentelijke groendienst of een speelpleinwerking. De vergoeding van het Vereffeningsfonds gaat rechtstreeks naar het slachtoffer.

 

‘Sinds de opstart van het Vereffeningsfonds in 1997 werden er in het totaal 572 dossiers behandeld. Dat wil zeggen zo’n 30 per jaar. De grootste groep (62%) zijn jongeren onder de 16 jaar. Ze kunnen nog geen betaalde vakantiejob doen en dan is het Vereffeningsfonds een welkom alternatief. Wat de misdrijven betreft gaat het vooral over diefstal (51,5%), vandalisme (34,8%) en geweld (7,8%)’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

 

Het provinciaal Vereffeningsfonds Vlaams-Brabant is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Generation 3000 voorkomt misdrijven bij jongeren - ‘In Leuven hebben heel wat jongeren moeite om hun leven op een positieve manier in te vullen. Ze hebben meestal ook al wat ‘maatschappelijke kwetsuren’, zoals geen vaderfiguur of een mank lopende schoolcarrière, opgelopen. Daardoor voelen ze zich minder verbonden met de rest van de samenleving en gaan regelmatig verder dan puberaal kattenkwaad’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

 

Daarom werkte Vormingscentrum Arktos, met provinciale steun van 10.000 euro, het project ‘Generation 3000’ uit.
Arktos ondersteunt en begeleidt jongeren van 15 tot 23 jaar wanneer ze hun leven terug in handen willen nemen.
Met het project ‘Generation 3000’ wil Arktos jongeren helpen hun leven op een positieve manier in te vullen, en te vermijden dat deze jongeren in de problemen geraken en uiteindelijk beroep moeten doen op het Vereffeningsfonds.

Eén à twee keer per week komen een zestal jongeren samen voor miniprojecten, zoals het opknappen van een buurthuis, sport en spel, individuele begeleiding of vorming.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/vereffeningsfonds

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief