REGIO - 1000ste advies van Steunpunt Duurzaam Bouwen

C21

REGIO - 1000ste advies van Steunpunt Duurzaam Bouwen

Editiepajot_ingezonden_1000steduurzaambouwadvies
ingezonden foto van het plaatsbezoek aan Jelle Symons en Julie Gheeraert, die het 1000ste duurzaam bouwadvies kregen.
 

Jelle Symons en Julie Gheeraert  kregen voor de renovatie van hun pas gekochte woning in Wilsele het 1000ste advies van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen.

‘Onafhankelijk en professioneel duurzaam bouwadvies

Het Steunpunt Duurzaam Bouwen geeft onafhankelijk, technisch advies over isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarming, waterbesparing, gebruik van hemelwater en duurzaam materiaalgebruik. Het advies, dat maximaal 3 uur duurt, kost dankzij de financiële steun van de provincie slechts 25 euro voor een advies op basis van plannen en 50 euro voor een advies ter plaatse. Door extra steun van de gemeenten is dit zelfs helemaal gratis in 20 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten.  

Duurzaam bouwadvies is gratis in Beersel, Bekkevoort, Bierbeek, Boortmeerbeek, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Kortenberg, Leuven, Meise, Oud-Heverlee, Rotselaar, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. In Herent , Hoegaarden en Tremelo is het bouwadvies gratis, niet voor nieuwbouw. 

 

‘Drie uur lang heeft een adviseur samen met ons alle onderdelen van het huis overlopen. We kregen helder advies en nuttige tips om zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te verbouwen. Nu kunnen wij met kennis van zaken aan onze verbouwing beginnen’, zegt Jelle Symons.  

 

‘Als bouwheer krijgt men vaak tegenstrijdige informatie’ zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor duurzaamheid en leefmilieu. ‘Daarom is het Steunpunt Duurzaam bouwen een ideale hulplijn.  We schakelen hiervoor professionele adviseurs van de vzw Dialoog in, een onafhankelijk kenniscentrum rond duurzaam wonen en bouwen. De adviezen zijn gebaseerd op de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen en de laatste technische evoluties’.

 

In  80% van de gevallen gaat het om renovaties en komt de adviseur ter plaatste.  Vaak gaat het om werken die niet vergunningsplichtig zijn en waarvoor geen architect ingeschakeld wordt.

‘Meestal leidt een advies tot beter doordachte en gefaseerde werken, omdat we de bouwheer leren vooruitkijken. Achteraf bezorgen we een kort technisch verslag met uitgebreide infofiches die voor het project van toepassing zijn’, zegt Evelien Willaert, adviseur van het Steunpunt. 

 

Bij het geven van bouwadvies wordt steeds verwezen naar lijsten van geschikte aannemers of architecten, opgesteld door de bouwfederaties. Goed vakmanschap en een professionele en correcte uitvoering van de werken is immers essentieel.

‘Aan de hand van deze lijsten vindt men eenvoudig een lokale betrouwbare aannemer. Dit biedt voor iedereen voordelen. Met minder kilometers op de teller, bespaart men tijd en geld, en het is nog goed voor het milieu ook. En is er achteraf nog onderhoud of een herstelling nodig, dan kan hij zo langskomen’, beaamt Jo Kusseneers van de Bouwunie.

 

Infosessies en infoloket

Het steunpunt organiseert, in samenwerking met gemeenten en lokale wooninfopunten ook infosessies en cursussen over isoleren, ventileren, duurzaam water-, energie- of materialengebruik.  Voor korte, technische vragen kunnen particulieren, gemeenten en professionelen ook terecht bij het gratis digitaal en telefonisch infoloket via steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of elke dinsdagvoormiddag op 016 23 26 49 .  Via deze weg werden al bijna 2.000 vragen beantwoord.

 

 

Klimaatneutraal Vlaams-Brabant 

‘Het steunpunt speelt een belangrijke rol bij de overgang naar een klimaatneutrale omgeving. Door duurzaam te bouwen of verbouwen kunnen we de uitstoot flink verminderen. Bovendien levert dit ook een besparing op de energiefactuur op.  Het aantal adviezen zit sinds dit jaar duidelijk in stijgende lijn, dankzij de extra promotie door de gemeenten in het kader van hun klimaatbeleid’ , zegt gedeputeerde Tie Roefs.

 

58 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten hebben het Europees Burgemeestersconvenant ondertekend. Voor hen is het steunpunt een belangrijk instrument om in te zetten bij acties en projecten rond gebouwen, die in onze provincie verantwoordelijk zijn voor meer dan 44 % van de uitstoot.  Gemeenten kunnen ook voor de eigen gebouwen begeleiding en advies krijgen van het  steunpunt.  Het steunpunt werkt ook samen met heel wat middenveldorganisaties zoals Beweging.net en Kyoto in het Pajottenland.  

 

Nog Vlaamse steun?

In elke provincie is er een Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen, dat  met de steun van de Vlaamse overheid werd uitgebouwd.
‘Eind van dit jaar loopt de samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid af’. We hopen dat Vlaanderen dit waardevol initiatief verder blijft ondersteunen’, besluit gedeputeerde Tie Roefs . 

 

Meer info: www.dubovlaamsbrabant.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief