REGIO - Beste biodiversiteitsprojecten Halle-Vilvoorde beloond

C21

REGIO - Beste biodiversiteitsprojecten Halle-Vilvoorde beloond

Editiepajot_ingezonden_koestersterhv
 

Projecten van het Regionaal Landschap Groene Corridor, de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de basisschool Rinkeling uit Merchtem kregen de ‘Oscars van de biodiversiteit’ in Halle-Vilvoorde.

Tijdens de koestersafari, een ontmoetingsmoment voor organisaties uit Halle-Vilvoorde die hebben deelgenomen aan de biodiversiteitsproject ‘koesterburen’, reikte de provincie Vlaams-Brabant de koestersterren en Gulden Bie voor 2014 uit.

Gemeenten, regionale landschappen, vrijwilligers, natuurouders, verenigingen, scholen en andere deelnemers aan de koesterburencampagne konden via een bevraging projecten nomineren voor de koestersterren. De koesterster is een prijs voor een inspirerende actie ten voordele van de biodiversiteit. Er waren koestersterren te winnen voor communicatie, sensibilisatie en educatie, inventarisatie, terreinacties, nazorg en opvolging en scholen. Speciaal voor de bij werd een extra prijs, De Gulden Bie,  in het leven geroepen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

 

In het arrondissement  Halle-Vilvoorde werden 8 projecten ingediend voor de koestersterren en de Gulden Bie.

 

Winnaar van de Gulden Bie 2014 is het project ‘Over bloemen en bijen’ van het Regionaal Landschap Groene Corridor.

 

Winnaars van de koestersterren 2014:

  • In de categorie ‘Communicatie, sensibilisatie en educatie’: het project ‘Over bloemen en bijen’ van het Regionaal Landschap Groene Corridor
  • In de categorie ‘Terreinacties’: het project ‘Groene Beemd’ van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei
  • In de categorie ‘Nazorg en opvolging’: het project ‘Plukteam Pajottenland & Zennevallei’ van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei
  • In de categorie ‘Scholen’: het project ‘Koesterburen van de Rinkeling’ van de basisschool  Rinkeling uit Merchtem

Informatie over de winnaars en oordeel van de jury

 

Over bloemen en bijen’ van het Regionaal Landschap Groene Corridor

 

Achtergrond en motivatie

Regionaal Landschap Groene Corridor paste een gecombineerde aanpak toe van sensibilisatie, educatie en terreinacties om de inwoners van de Groene Corridor in contact te brengen met de problematiek en het belang van wilde bijen. Het Regionaal Landschap werkte hiervoor samen met heel wat partners.

- Het Regionaal Landschap stelde een mengsel voor meerjarige bloemenweides samen met de hulp van experten en zaaide het in.

- 50 originele bijenblokken, gemaakt door leerlingen van de technische school, vonden een thuis in vele tuinen.

- Met begeleide bijenactiviteiten voor scholen, een  info-avond voor burgers, een workshop ‘bijenhotels maken’ op een buurtfeest maakten ze verschillende doelgroepen warm voor het thema.

 

De vakjury beloont dit project van Regionaal Landschap Groene Corridor met een Gulden Bie omwille van de brede aanpak met vele betrokkenen. Dankzij dit project ondernemen heel wat mensen zelf actie om solitaire bijen een handje te helpen.

 

 

Groene Beemd’ van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

 

Achtergrond en motivatie

Op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Brussel ligt het stuk groengebied ’Groene Beemd’ verborgen. De zogenaamde ‘beemd’ in Ruisbroek zit gekneld tussen de woonkern van Ruisbroek en de R0-ringweg. Deze oude Zennebeemd is zelfs voor veel inwoners van Ruisbroek een onbekend en bijgevolg ook onbemind terrein. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, ProNatura en gemeente Sint-Pieters-Leeuw sloegen de handen in elkaar om Groen Ruisbroek open te stellen voor natuurbeleving en recreatie.

 

De vakjury roemt dit project, omwille van de mooie participatieve aanpak bij herontwikkeling van een vergeten gebied. De Groene Beemd is nu een prachtige groene omgeving waar zowel jong als oud zijn hart ophaalt aan alles wat de (speel)natuur en zachte recreatie te bieden heeft. En de koesterburen varen er wel bij.

 

‘Plukteam Pajottenland & Zennevallei’ van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

 

Achtergrond en motivatie

Hoogstamboomgaarden zijn een vijfsterren hotel voor de natuur en prachtige landschapselementen. Soms wordt een lust een last: heel wat oude fruitbomen raken niet geplukt omdat de eigenaar geen tijd vindt of een dagje ouder wordt. Dan komen de vrijwilligers van het nieuwe plukteam op de proppen en steken een handje toe. De pluk is gratis, maar ze vragen de helft van de oogst. Eigenaars kunnen opnieuw volop genieten van de vruchten van hun boomgaard en blijven extra gemotiveerd om hun hoogstamboomgaard in stand te houden.

 

De vakjury roemt dit project, dat met een uniek concept erin slaagt het  behoud van bestaande hoogstamboomgaarden te ondersteunen en de aanplant van hoogstamboomgaarden te stimuleren. Het project heeft niet alleen een natuurimpact, maar zeker ook een sociale dimensie.

 

Koesterburen van de Rinkeling’ van de basisschool  Rinkeling uit Merchtem

 

Achtergrond en motivatie

Basisschool ‘Rinkeling’ uit Merchtem werkte met de kinderen van alle klassen – van 2,5 tot 12 jaar – rond een aantal koesterburen van Merchtem: bijen, de steenuil en de boerenzwaluw. . De kinderen maakten op een speelse manier kennis met hun koesterburen en brachten hun koesterburen ook onder de aandacht van hun ouders.

 

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/koesterster-hv

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024

archief