HALLE / REGIO- Historisch hoog investeringspeil voor fiets, bus en tram

C21

HALLE / REGIO- Historisch hoog investeringspeil voor fiets, bus en tram

Weyts_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Weyts_2
Uit dit rek verdween de fiets (Foto Emile Devogeleer)
 
Weyts_3
Foto's Emile Devogeleer
 

 In het station van Halle heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts zijn investeringsplan voor fiets, bus en tram voorgesteld. De investeringsbudgetten voor de fiets en voor het openbaar vervoer stijgen naar een recordhoogte. Vanaf nu tot het eind van de regeerperiode in 2019 wordt er nog 816 miljoen euro geïnvesteerd in openbaar vervoer (+43%) en 300 miljoen euro in de fiets (+25%). Pittig detail: Tijdens de uiteenzetting werd de fiets van Minister Weyts ontvreemd uit de rekken aan het station

Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gezegd bij de voorstelling van het 2de luik van een groot Werkplan. “We investeren nu, in tijden van besparingen, veel meer in de alternatieven voor de auto dan we vroeger deden in tijden van budgettaire overschotten”.

Vanaf nu tot het eind van de legislatuur wordt er nog 5,8 miljard euro geïnvesteerd in mobiliteitsprojecten. Het leeuwendeel (3,4 miljard euro) gaat naar de alternatieven voor de (vracht)wagen: de waterweg, de fiets en het openbaar vervoer.  Weyts: “We willen de alternatieven voor de file nog verleidelijker maken”.

Openbaar vervoer
Nergens stijgen de investeringsbudgetten zo sterk als in het openbaar vervoer (+43% in 2017 t.o.v. 2015). Vanaf nu tot het einde van de regeerperiode wordt er nog 816 miljoen euro geïnvesteerd bij het openbaar vervoer. In de volledige regeerperiode (2014-2019) zal Vlaanderen zo 1,2 miljard euro geïnvesteerd hebben in het openbaar vervoer: het is de eerste keer ooit dat de magische kaap van het miljard in één regeerperiode overschreden wordt. “Er wordt altijd gezegd dat De Lijn moet besparen, maar er is bespaard op eigen werking”, zegt Weyts. “Het aanbod voor de reizigers wordt daarentegen verbeterd én uitgebreid. Alleen al in Antwerpen en Gent komen er op de piekmomenten 15.000 comfortabele plaatsen bij”.

De Lijn investeert fors in nieuw rollend materieel. Deze regeerperiode bestellen ze 700 gloednieuwe bussen en wel 138 nieuwe trams. Er wordt gewerkt aan nieuwe verbindingen.  Er wordt ook stevig geïnvesteerd in vlotte overstapmogelijkheden tussen auto, fiets, trein en bus. Het comfort van de reizigers wordt verder versterkt door halte-aankondiging, realtime informatie en het nieuwe MOBIB-systeem dat alle abonnementen en tickets samenbrengt op één handige kaart. Weyts: “Het openbaar vervoer wordt aantrekkelijker om nog meer reizigers te kunnen verleiden”.

Fiets
Het investeringsbudget voor de fiets stijgt met een kwart (+25% in 2017 t.o.v. 2015). Vanaf nu tot het einde van de regeerperiode in 2019 wordt vanuit Vlaanderen nog 300 miljoen euro geïnvesteerd. De magische kaap van de 100 miljoen, die in het verleden altijd onbereikbaar leek, moet zo jaar na jaar gerond worden. Weyts mikt op kwalitatieve investeringen, die een echt verschil maken. De focus ligt op 80 nieuwe fietssnelwegen (of delen daarvan) en het wegwerken van ‘missing links’, die dikwijls het gevolg zijn van echte barrières zoals gewestwegen of autosnelwegen. Het kost veel geld om onder of boven die barrières te geraken, en dus stelde men deze investeringen in het verleden vaak uit. Weyts: “We gaan die cruciale hiaten eindelijk aanpakken en zo de aantrekkingskracht van de fiets sterk verhogen”.

Enkele voorbeelden van concrete fietsinvesteringen 2017-2019 (niet exhaustief)  in het Pajottenland;

 -Asse – aanleg dubbelrichting fietspad langsheen de N9 (AB-route)
-Opwijk – heraanleg rijweg + fietspaden + aanleg fietspaden op de N47
-Halle – aanpak Zuidbrug, Bospoortbrug en Nederhembrug

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief