REGIO - 2.5 miljoen extra voor zorginfrastructuur in Vlaams-Brabant
Het Vlaams Parlement zet een belangrijke stap in het wegwerken van de zorg- en welzijnskloof. De Vlaamse meerderheidspartijen dienen namelijk een decreet in waarmee ze jaarlijks 2,5 miljoen euro extra voorzien om die kloof te dichten.
“Het is een pijnlijke realiteit dat Vlaams-Brabant al decennia achterophinkt wanneer het aankomt op plaatsen in de bijzondere jeugdbijstand, de centra voor geestelijke gezondheidszorg en andere zorgnoden. Zeker de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde kennen veel te weinig zorgvoorzieningen in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Zo krijgt het CAW van Halle-Vilvoorde slechts 7,4 euro per inwoners, terwijl het gemiddelde voor heel Vlaanderen 12,34 euro bedraagt. Het decreet dat we vandaag indienen, voorziet elk jaar 2,5 miljoen euro om deze achterstand weg te werken,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Willy Segers, die samen met volksvertegenwoordigers Persyn (N-VA), Parys (N-VA), Michel Doomst , Peter Van Rompuy(Cd&V) en Jo De Ro (Open VLD) de tekst indienden. In 2018 wordt de eerste 2,5 miljoen euro gestort.
Al jaren loopt Vlaams-Brabant achterop inzake welzijnsvoorzieningen. Samen met N-VA-parlementsleden Lorin Parys en Peter Persyn bracht volksvertegenwoordiger Willy Segers deze tekorten in kaart: “Daar waar de andere Vlaamse provincies allemaal meer dan 50 plaatsen per 10.000 jongeren hebben in de bijzondere jeugdbijstand, heeft Vlaams-Brabant er maar 30. Het wordt helemaal problematisch wanneer we de achterstand bekijken op het niveau van de 35 gemeenten van Halle-Vilvoorde: daar zijn er slechts 26 plaatsen. De nood aan extra middelen is dus broodnodig, langer wachten is echt geen optie”, zegt Segers, die als burgemeester van Dilbeek, de grootste gemeente van Halle-Vilvoorde, dagelijks met de situatie geconfronteerd wordt. Ook de rapporten van de provincie Vlaams-Brabant geven gelijkaardige cijfers weer.
Niet enkel geld voor bakstenen
Met de jaarlijkse injectie van 2.5 miljoen euro wil men investeren in bakstenen. De middelen die nodig zijn voor de uitbating van zorgvoorzieningen zullen door de Vlaamse overheid worden bijgepast. “We voorzien niet enkel geld voor bakstenen, er werden ook afspraken gemaakt met minister Vandeurzen zodat de nieuwe rusthuizen, centra voor jeugdbijstand en andere voorzieningen snel middelen krijgen om het juiste personeel in te schakelen. Zo kunnen we binnen een aantal jaren hopelijk zeggen dat de kloof met de rest van Vlaanderen definitief gedicht is”, besluit Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA).