REGIO – Brusselse Trammaatschappij MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

C21

REGIO – Brusselse Trammaatschappij MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

Dsc_4959low
© MIVB
 

De mobiliteit evolueert voortdurend: nieuwe noden, nieuwe lijnen, nieuwe spelers, nieuwe technologie,… De MIVB volgt die evoluties van dichtbij. De openbaarvervoersmaatschappij test sinds vrijdag 7 juni elektrische zelfrijdende pendelbusjes in een park in Brussel. De reizigers kunnen de pendelbusjes gratis gebruiken vanaf eind juni.

 

De MIVB test twee zelfrijdende en volledig elektrische pendelbusjes sinds vrijdag 7 juni in het Woluwepark. Het project zag het levenslicht in partnership met Brussel Leefmilieu (beheerder van het Woluwepark), Solvay, USH (Lab Box/D’Ieteren), de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en de RATP-groep. De RATP-groep is een wereldspeler op het vlak van openbaar vervoer en test sinds 2016 zelfrijdende pendelbusjes in verschillende omgevingen in Frankrijk en daarbuiten, met positief resultaat en erkende expertise. De MIVB-ploegen ontmoetten verschillende keren de ploegen van de RATP om tips en ervaringen uit te wisselen.

 

SAM-e

De zelfrijdende pendelbusjes van de MIVB kregen de naam «SAM-e», wat staat voor «Smart Autonomous Mobility electric». Het gaat om voertuigen van 4 meter lang en 2 meter breed en die 6 zitplaatsen en 6 staanplaatsen tellen. Deze pendelbusjes werden gebouwd door het Franse bedrijf EasyMile en worden geleased bij USH (Lab Box/D'Ieteren).

 

De bussen zijn uitgerust met een detectiesysteem (Lidar) aan de 4 hoeken van het voertuig en op het dak. Dankzij de Lidars detecteert de pendelbus vaste en bewegende hindernissen die zijn pad kruisen. Door de bakens (palen) op het traject kan de pendelbus zich oriënteren. Er worden eveneens haltepalen geïnstalleerd en demonteerbare haltes. Daardoor wordt in- en uitstappen makkelijker én kunnen ze na de test eenvoudig worden weggenomen zodat ze geen sporen nalaten in het beschermde Woluwepark.

 

“We positioneren ons in Sint-Pieters-Woluwe duidelijk als pilootgemeente om te evolueren naar een smart city”, legt Benoît Cerexhe uit, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe. “We zijn daarom zeer tevreden dit mooie initiatief van de MIVB te ontvangen en eraan te kunnen bijdragen. We zeggen het aan de hele sector die de stad wil digitaliseren: Sint-Pieters-Woluwe staat open om als piloot op te treden.”

 

De pendelbussen zijn uitgedost in de «look» van de MIVB en hebben een elektrische deur aan één kant en een uitschuifbare helling voor personen met beperkte mobiliteit. De vier batterijen in elke pendelbus bieden voldoende autonomie voor een dag exploitatie. Ze worden ‘s nachts opgeladen.

 

Eerste test in Woluwepark

 

De site van het Woluwepark werd samen met Brussel Leefmilieu uitgekozen omdat er geen autoverkeer is, de geasfalteerde wegen relatief breed zijn (8 meter) en er bochten aanwezig zijn, waardoor het parcours interessanter wordt op technisch vlak. Voor de reizigers gaat het eveneens om een prachtig stadspark (beschermd door Monumenten en Landschappen en Natura 2000), een zeer aangenaam kader waar ervaring kan worden opgedaan met een nieuwe vorm van mobiliteit (elektrisch en zelfrijdend).

 

Voor de MIVB is het ideaal om de voertuigen te testen in een gemakkelijke omgeving. En voor Brussel Leefmilieu is het een manier om nieuwe lokale mobiliteitsoplossingen te vinden in één van hun grote parken. De pendelbussen worden eerst en vooral getest zonder reizigers tijdens een pre-testfase waarbij alles wordt fijngesteld: programmering van het traject en tests zonder reizigers. Daardoor kunnen de pendelbussen het traject memoriseren.

 

Van28 juni tot 22 september kunnen reizigers gratis aan boord stappen van deze twee zelfrijdende pendelbussen die hen vervoeren in het park, van en naar het gemeentelijk sportcentrum (horeca, speelplein, sport, enz). De pendelbussen voeren een traject uit van ongeveer 1,5 km met 5 haltes. Ze zijn toegankelijk voor de reizigers op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur. Ze rijden aan een snelheid van +/- 10 km/uur. MIVB-personeel zal aan boord zijn van de pendelbussen om de reizigers te begeleiden, hun opmerkingen te verzamelen en het voertuig te bestuderen: interacties met andere weggebruikers, remmen, enz.

 

Tweede test op de site van Solvay

Een tweede test is voorzien bij Solvay in Neder-over-Heembeek tussen de herfstvakantie 2019 en krokus 2020. Door de site kunnen de pendelbussen in een gecontroleerde omgeving worden getest waar eveneens voetgangers en fietsers zijn, maar ook auto’s, parkeerzones en kruispunten.

 

De tests zullen toelaten meer ervaring op te doen met de voertuigen die in de toekomst kunnen worden ingezet in de straten van Brussel en de mogelijkheden te evalueren voor de ontwikkeling van een bijkomend aanbod om bijvoorbeeld de «first and last miles» te coveren, of de afstand die een plaats van een bus- of tramhalte of metrostation scheidt. “Het gaat hier in Woluwe om een eerste test. Onze bedoeling is eerst en vooral deze technologie te ontdekken, deze te testen op een aangepaste site zonder andere voertuigen. In een tweede fase zullen we een test uitvoeren op een rustige en gecontroleerde site, met andere motorvoertuigen. Het gaat om een bedrijfssite die veel gelijkenissen vertoont met een miniatuurstad. Daarna kunnen er nog andere tests plaatsvinden op grote uitgestrekte sites zoals een campus, een ziekenhuis, andere grote parken, enz. We voeren een leerproces om stapsgewijs met onze reizigers en ons personeel vooruitgang te boeken”, legt Brieuc de Meeûs uit, CEO van de MIVB.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2019
Roger Swalens
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief