Grote nood aan helpende handen voor opmaak kerkinventarissen in REGIO

Grote nood aan helpende handen voor opmaak kerkinventarissen in REGIO

Inventarisatie_herne_1
Er is nood aan een goeie inventaris. Foto Ingezonden
 
Inventarisatie_herne_2
 

Van de 70 parochiekerken die onze regio rijk is werden er de laatste jaren reeds 3 onttrokken aan de eredienst. Volgens de kerkenbeleidsplannen, waarin het toekomstige gebruik van 46 parochiekerken werd vastgelegd, komen er nog eens 18 kerkgebouwen in aanmerking voor neven- of herbestemming. Het belang van een goede kerkinventaris is groter dan ooit weet Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. Help jij mee aan de inhaalbeweging? 

Een herbestemming heeft impact op het kerkgebouw zelf, maar ook op het roerende erfgoed dat zich in de kerk bevindt, van kelk over kazuifel tot tabernakel. Bovendien leert een simpele rondvraag dat we almaar minder vertrouwd zijn met het oorspronkelijke gebruik van religieuze voorwerpen. Redenen genoeg voor Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei om extra op dit erfgoed in te zetten. 

Een goede inventaris 

Met het project 'Weg van God' focust de erfgoedcel op de zorg voor kerkelijke collecties. Zo begeleidde ze dit jaar al inventarisatietrajecten in de kerken van Oudenaken, Ledeberg, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Wambeek. Het streefdoel is steeds een professionele en gedigitaliseerde erfgoedinventaris. Zo’n inventaris bevat van elk object een foto, een beschrijving, de afmetingen, de toestand en (kunst)historische gegevens. Een inventaris dient als kwaliteitsvol basisdocument voor wanneer men een kerkinboedel op een verantwoorde manier wil beheren of herbestemmen. Het biedt ook veel mogelijkheden naar ontsluiting en onderzoek toe, en is nuttig bij het afsluiten van verzekeringen. 

Oproep 

Voor het inventarisatietraject in de kerk van Herne zijn we nog op zoek naar enkele helpende handen. Heel concreet help je ter plaatse en in teamverband mee met het beschrijven en opmeten van de objecten. De medewerker van de erfgoedcel leert je de kneepjes van het vak, dus voorkennis is geen vereiste. Het vrijwilligersteam komt elke dinsdagnamiddag samen in de kerk en dit t.e.m. november 2019. Frequente aanwezigheid wordt gevraagd. Interesse? Geef een seintje aan projectmedewerker Birgit via birgit@erfgoedcelpz.be of 0492 18 32 69 en ontdek hoe het inventariseren in zijn werk gaat! Meer info ook op de website www.erfgoedcelpz.be/gezocht- vrijwilligers-inventarisatie-kerk-herne. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jul 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert. | 02 jun 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Roger Swalens | 13 mei 2020

archief