HALLE - Bouwt Colruyt mee aan waterstoffabriek?

C21

HALLE - Bouwt Colruyt mee aan waterstoffabriek?

Colruyt-group-waterstoftankstation-halle-1600x900
Colruyt heeft een waterstoftankstation in Halle
 

De supermarktgroep Colruyt en de gasnetbeheerder Fluxys willen in Zeebrugge of Antwerpen waterstof maken met windenergie. Ze beslissen de komende weken over de investering tot 25 miljoen euro.

Met stroom van de windparken op zee wil Colruyt waterstof gaan produceren. Parkwind en Eoly, de windparkdochter en de groenestroomleverancier van Colruyt, voerden samen met de gasnetbeheerder Fluxys een haalbaarheidsstudie uit voor de bouw van een waterstoffabriek in Vlaanderen. Het voorbereidende werk is klaar..De komende weken hakken de raden van bestuur van Colruyt Group en Fluxys de knoop door over de investering.

De productie van waterstof geldt als een beloftevolle technologie voor de omslag naar hernieuwbare energie. Het biedt de mogelijkheid op grote schaal groene stroom om te zetten naar gas (power to gas) en zo ons energiesysteem flexibeler te maken. Op momenten met een overvloed aan goedkope windenergie kan daarmee waterstof worden geproduceerd, een energierijk gas dat op termijn als buffer kan dienen voor lange windstille periodes.

Voor Vlaanderen zou het project van Parkwind, Eoly en Fluxys het eerste zijn dat op industriële schaal waterstof produceert met windenergie. De bedoeling is een elektrolyse-installatie van 12 tot 25 megawatt te bouwen. Afhankelijk van de omvang van de installatie kan het investeringsbedrag oplopen tot 25 miljoen euro.

In de elektrolyse-installatie wordt water onder stroom gezet, waardoor het uiteenvalt in zuurstof en waterstof. Omdat de productie op groene stroom draait, belandt geen CO₂ of ander broeikasgas in de atmosfeer. Het project onderscheidt zich zo van bestaande industriële installaties die waterstof maken van aardgas.

Twee sites op het oog

Colruyt en Fluxys hebben twee sites op het oog. De installatie komt in Zeebrugge of in de haven van Antwerpen. In Zeebrugge kan de offshore-elektriciteit die aan land komt meteen worden omgezet in waterstof en is het aardgasnet in staat grote volumes waterstof te injecteren. In Antwerpen is de nabijheid van chemiebedrijven - die waterstof gebruiken om plastics of kunstmest te maken - een voordeel, maar de capaciteit van het gasnet is beperkter.

De markt voor waterstof-auto’s is nog te beperkt. Vorig jaar werden in België amper acht nieuwe waterstofvoertuigen ingeschreven. Het ziet er dan ook naar uit dat Colruyt en Fluxys een deel van hun waterstof als groen gas in het aardgasnet zullen injecteren. Via die weg moet het dan tot bij het gasfornuis of de boiler bij u thuis geraken.

Het ziet er naar uit dat Colruyt en Fluxys een deel van hun waterstof als groen gas in het aardgasnet zullen injecteren. Via die weg moet het dan tot bij het gasfornuis of de boiler bij u thuis geraken.

Bij aardgas kan tot 2 procent waterstof worden toegevoegd zonder dat het gasnet ingrijpend moet worden aangepast. Fluxys werkt aan de invoering van een systeem met garanties van oorsprong voor de gasmarkt. Net zoals met de bestaande groenestroomcontracten zouden consumenten en bedrijven dan ook tegen een meerprijs klimaatneutraal groen gas kunnen kopen.

Bron: De Tijd

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024

archief