Nieuw witloofseizon ging van start

C21

Nieuw witloofseizon ging van start

Auto
Monique Swinnen gaf de aftrap voor het nieuwe seizoen. Foto ingezonden
 

De provincie Vlaams-Brabant opende het nieuwe grondwitloofseizoen. De provincie zet zich in voor dit streekproduct.Het is een arbeidsintensieve teelt. Daardoor is de opstap voor jongeren, om met de teelt te starten, niet zo evident. Via allerlei initiatieven zoals de witloofbox, waarmee kinderen zelf in de klas witloof kunnen telen, wakkert de provincie de interesse voor de teelt verder aan.

Er zijn op dit moment nog een 100-tal grondwitlooftelers”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “In totaal zijn er 85 actief op het grondgebied van Vlaams-Brabant”.

De vzw Brussels Grondwitloof en de Nationale Proeftuin voor Witloof richten elk jaar een cursus ‘grondwitloof telen’ in. Om een nieuwe cursus te organiseren, moeten er tien geïnteresseerden zijn. Op dit moment zijn er zeven kandidaten.
“We doen dus een warme oproep naar potentiële geïnteresseerden om zich toe te leggen op de teelt van grondwitloof”, aldus gedeputeerde Monique Swinnen. “Op die manier kunnen we de toekomst van het grondwitloof vrijwaren”.
 

Korte Keten

Dirk Bergen, van het gastbedrijf, is één van de jongere telers die zich bezighoudt met witloof- en zaadteelt.
Net zo belangrijk als het witloof zijn immers ook de zaden waaruit de wortels zich ontwikkelen. Om al deze kennis te bewaren naar de toekomst toe, worden de zaden sinds 2013 bijgehouden in een zaadbank.

Dirk is al de derde generatie binnen de familie die zich toelegt op grondwitloof. Zijn grootouders zijn er destijds mee gestart. Hij heeft ook een traditionele thuisverkoop.

“Die korte-keten-verkoop via een traditionele hoevewinkel is in veel bedrijven een belangrijk onderdeel en wint steeds verder terrein”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “De consument herontdekt deze ook! Met de organisatie van de ‘Week van de Korte Keten’ willen we deze ook elk jaar bij de consumenten onder de aandacht brengen”.
 

Witloofbox

De provincie Vlaams-Brabant verspreidt ook al tien jaar een witloofbox in basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO).
Deze witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal.

“Dankzij het pakket kunnen kinderen zelf witloof kweken in hun klas en, na een aantal weken, proeven van het resultaat”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “Op die manier raken ze vertrouwd met de ietwat bittere smaak”.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen sneller geneigd zijn om witloof te eten als ze het hebben zien groeien in de klas. Door de witloofbox leren niet alleen kinderen de smaak van de groente kennen. Ze vertellen hun ervaring door aan hun ouders waardoor we witloof promoten als korte-keten-product.

In totaal hebben, na deze editie, al bijna 200.000 Vlaams-Brabantse kinderen op deze manier witloof leren kennen. Het is een echte succesformule.

Tot 28 oktober 2019 kunnen basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO) zich registreren voor de gratis witloofbox.
nkele weken later kunnen ze deze op een verdeelpunt afhalen

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024

archief