REGIO - Van Valleilandschap tot Groene Stroom
Najaarslezing: Waterlopen en beheer in Vlaams-Brabant.
Van valleilandschap tot groene stroom
Kom naar de najaarslezing over de historische dynamiek van rivieren en beken. We besteden bijzondere aandacht voor de menselijke activiteiten die een impact hadden op deze landschappen.
Thema's die aan bod komen:
een geografisch kader over de ontwikkeling van riviervalleien
een historisch overzicht van waterbeheer en -benutting
een inzicht in relevant bronnenmateriaal
enkele gevalstudies van onderzoek, publieksdeling en landschapsontwikkeling
Schrijf je ten laatste 2 december 2019 in
Programma
10.00 uur: Onthaal met koffie/thee
10.15 uur: Welkomstwoord
10.20 uur: Het rivierlandschap in verandering: lange-termijn dynamiek van rivieren en valleigebieden in het Dijle- en Demerbekken - Gert Verstraeten (KU Leuven)
11.00 uur: Onderzoek naar waterlopen en hun beheer. Wat vind ik in het archief? - Jan De Cock (Heemkundig Genootschap “van Witthem” Beersel) en Danielle Caluwé (DIMA-BOSA/Algemeen Rijksarchief)
11.40 uur: Op zoek naar Den Liberen Loop: rivierbeheer en traditionele landbouwsystemen in Vlaanderen voor 1900 - Tim Soens (Universiteit Antwerpen)
12.30 uur: Broodjeslunch
13.30 uur: Rivierbeheer tijdens het ancien régime: de Demeradministratie in de 17de en 18de eeuw - Johan Breugelmans (Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde)
14.00 uur: De herontdekking van onze beken: over de ontsluiting van kennis over het Kampenhoutse bekenlandschap - Hubert Gulinck (Heemkring Campenholt)
14.30 uur: Casus Oyenbrugmolen. Het restauratie-energieproject van een beschermde watermolen - Erik Van Hemelrijck (Vereniging Oyenbrugmolen)
Organisator
Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en Rijksarchief Leuven Documentatiecentrum Vlaams-Brabant, Vaartstraat 24 - 3000 Leuven
Wanneer
zaterdag 07 december 2019 van 10.00 tot 15.00 uur
Locatie
Villerscollege, Vaartstraat 24, 3000 Leuven